Tidak boleh pilih jenama vaksin – Khairy

57

7 JUN: Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin, menggesa orang ramai supaya tidak boleh memilih pengeluar atau jenama vaksin tertentu.

Khairy yang juga Menteri Sains Teknologi dan Inovasi berkata ini kerana tiada jaminan untuk seseorang menerima vaksin vaksin pengeluar tertentu ketika hadir mendapatkan suntikan.

“Program pemberian vaksin dalam proses penjadualan semula dan anda tidak boleh memilih vaksin tertentu. Tiada jaminan untuk anda dapat Pfizer atau AstraZeneca atau Sinovac.

“Nasihat saya, ambil sahaja vaksin yang diberikan. Jika Sinovac, ambil kerana ia vaksin yang memberi perlindungan tinggi. Vaksin yang bagus,” katanya kepada media selepas melawat di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) KLCC, yang mula beroperasi, hari ini.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sudah meluluskan vaksin COVID-19 Sinovac untuk kegunaan kecemasan, iaitu vaksin kedua buatan China yang menerima kelulusan itu.

Katanya, AstraZeneca yang sebelum ini diberi secara pilihan sukarela kepada rakyat Malaysia, juga dimasukkan kembali dalam senarai program vaksinasi negara.

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata penggunaan Sistem Pengecaman Lokasi Panas untuk Libat Urus Dinamik (HIDE) untuk mencegah penularan kluster baharu COVID-19 dihentikan sementara sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh sehingga 14 Jun ini.

Bagaimanapun, Khairy berkata penggunaan sistem HIDE akan kembali diguna pakai semula selepas tempoh PKP penuh tamat nanti.

HIDE mampu mencegah pembentukan kluster COVID-19 baharu sekiranya penyenaraian lokasi yang dikenal pasti diambil tindakan awal oleh pihak berkuasa, pemilik premis dan orang awam.

Menerusi HIDE, beberapa intervensi awal akan dilakukan penghantaran notifikasi kontak kasual menerusi aplikasi MySejahtera, kawalan pergerakan pengunjung atau pelawat dengan lebih ketat dan menghalang kemasukan mereka yang berstatus berisiko tinggi seperti yang terpapar di aplikasi MySejahtera.

Sebelum ini, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dalam kenyataan berkata mana-mana premis yang tersenarai dalam sistem HIDE diarah tutup selama tiga hari berkuat kuasa serta-merta.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.