Minyak masak subsidi sama kualiti minyak masak botol

57

7 JUN: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menegaskan kerajaan tidak menetap atau mengawal harga minyak masak dalam botol.

Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP menerusi kenyataan hari ini berkata, pihak kerajaan hanya menetapkan harga minyak masak bersubsidi yang dijual dalam pek polibeg 1 kilogram (kg)  dengan harga RM2.50.

Menurut Jabatan itu, kerajaan tidak menetapkan atau mengawal harga minyak masak dalam botol kerana ia bukan minyak masak bersubsidi.

“Harga minyak sawit mentah pada masa ini sudah mencecah lebih RM4300/metrik tan (berbanding sebelum ini hanya sekitarRM2500/metrik tan sahaja),  bersamaan lebih kurang RM4.30/kg sebelum diproses dan dibotolkan.

“Ini bermakna kos minyak sawit mentah sahaja untuk sebelum dibotolkan sudah melebihi RM21 untuk 5kg. Itu tidak termasuk kos-kos lain dan keuntungan di peringkat kilang, pemborong, pengedar dan peruncit,”katanya.

Dalam pada itu, KPDNHEP memaklumkan,kualiti minyak sawit bersubsidi  kerajaan dalam polibeg 1kg adalah sama dengan minyak sawit dalam botol.

“Sejak dulu lagi kerajaan peruntukan berjuta ringgit untuk minyak masak bersubsidi. Untuk 2021 sekitar 60,000 tan metrik setiap bulan diperuntukkkan bagi kegunaan rakyat Malaysia.

“Itu bersamaan dengan 60 juta polibeg 1kg sebulan atau 1.8kg minyak sawit untuk setiap rakyat Malaysia  setiap bulan,”katanya.

Terdahulu, PN BBC PORTAL melaporkan KPDNHEP akan melaksanakan siasatan teliti terhadap dakwaan harga minyak masak botol berharga RM40 untuk 5 kilogram (kg) sepertimana tular di media sosial.

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid berkata pihaknya setakat ini tidak menerima sebarang aduan daripada pengguna, namun pemantauan pihaknya mendapati harga minyak masak botol 5kg di pasar raya masih di bawah RM40.

Justeru, beliau menyeru orang ramai melaporkan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) jika terdapat kenaikan harga yang tidak munasabah terhadap minyak masak dalam botol.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.