Sultan Selangor, Muhyiddin ucap tahniah sempena Hari Keputeraan Agong

105

6 JUN : Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj dan Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Norashikin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Yang dipertuan Agong, Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bersempena Ulang Tahun Keputeraan baginda esok.

Sultan Sharafuddin juga turut mendoakan semoga Sultan Abdullah sentiasa dikurniakan kesihatan dan sentiasa berada dalam pemeliharaan Allah.

“Paduka Kekanda berharap agar Seri Paduka Adinda dapat terus memerintah negara Malaysia ini dengan adil lagi bijaksana berdasarkan Perlembagaan Negara.

“Melihat kepada situasi semasa ketika ini, Paduka Kekanda juga berharap Seri Paduka Adinda sentiasa bersabar dalam menjalankan tugas yang diamanahkan, berlandaskan agama Islam,”titah baginda menerusi kenyataan di laman Facebook rasmi Selangor Royal hari ini.

Baginda seterusnya memetik ayat Quran daripada surah As Sajdah ayat 24 dan surah Al Qaaf ayat 39, yang menegaskan bahawa setiap hamba Allah yang bergelar pemimpin perlu bersabar dalam menghadapi segala ujian dalam pemerintahannya.

Sultan Sharafuddin seterusnya mendoakan agar Yang dipertuan Agong terus bersemayam di atas Singgahsana Takhta Kerajaan Malaysia dengan beroleh kemuliaan dan kesejahteraannya.

Manakala, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyddin Yassin turut merafak sembah setinggi-tinggi tahniah kepada Yang DiPertuan Agong bersempena Hari Ulang Tahun Keputeraan baginda.

Menurut Muhyiddin, beliau mewakili rakyat jelata mendoakan semoga Allah terus menganugerahkan baginda kekuatan dan keberkatan untuk terus kekal bersemayam di atas Singgahsana Takhta Pemerintahan dengan penuh kebesaran, kedaulatan dan kesejahteraan.

“Patik mewakili seluruh rakyat jelata dengan penuh hormat dan takzimnya merafak sembah ucapan setinggi-tinggi tahniah sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Kebawah Duli Yang Maha Mulia (KDYMM) Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah, pada 7 Jun 2021 bersamaan 26 Syawal 1442H ini.

“Patik dan seluruh rakyat jelata juga berdoa mudah-mudahan KDYMM Tuanku dan KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah binti Almarhum Al-Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj serta semua putera, puteri dan seluruh Kerabat Diraja sentiasa berada dalam lingkungan dan rahmat-Nya jua, dilanjutkan usia zaman serta berada dalam keadaan sihat walafiat selama-lamanya,”kata Muhyiddin dalam satu kenyataan di Facebook rasminya malam ini.

Katanya lagi, negara masih lagi berada dalam  tempoh pelaksanaan Sekatan Pergerakan Penuh (SPP) yang bertujuan melandaikan lengkung jangkitan COVID-19.

“InsyaAllah, dengan segala usaha yang sedang dijalankan oleh Kerajaan KDYMM Tuanku dalam melawan pandemik COVID-19 ini akan memperoleh kejayaan jua atas limpah perkenan dan naungan KDYMM Tuanku,” ujarnya. –Oleh HAFIZ HAMZAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.