Sesi persekolahan PdPR bermula 13 dan 14 Jun ini

72

6 JUN: Semua sekolah rendah dan menengah dalam kumpulan A dan B di bawah Kementerian Pendidikan (KPM) akan memulakan sesi persekolahan mulai 13 dan 14 Jun ini, dengan menggunakan kaedah pembelajaran dan pengajaran di rumah (PdPR).

Kumpulan A terdiri daripada sekolah di Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu, manakala Kumpulan B adalah sekolah di Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor dan Wilayah Persekutuan.

Menterinya, Datuk Dr Radzi Jidin berkata semua murid dan pelajar terbabit mengikuti PdPR selama selama 25 hari sehingga cuti pertengahan penggal akan datang iaitu, pada 16 Julai (sekolah kumpulan A) dan 17 Julai (sekolah kumpulan B).

“Ketetapan berkenaan juga diguna pakai untuk semua sekolah swasta, sekolah antarabangsa dan sekolah ekspatriat di bawah KPM.

“Keputusan mengenai keadah pembelajaran dan pengajara (PdP) selepas cuti pertengahan penggal selama seminggu mulai 25 dan 26 Julai nanti akan diputuskan seminggu lebih awak berbanding pembukaan semula sesi persekolahan terbabit,” katanya ketika sidang media khas mengenai pengoperasi sekolah disiarkan secara maya di laman Facebooknya hari ini.

Mengulas lanjut, Radzi berkata secara umumnya KPM sudah melakukan penjajaran semula kurikulum pada 2020 bagi membolehkan kandungannya disusun kepada tiga komponen utama iaitu kandungan asas yang perlu dikuasai semua murid, kandungan tambahan dan pelengkap.

Radzi berkata apa yang diajar semasa PdPR adalah berdasarkan kesesuaian guru dan murid dengan tumpuan utama kepada kemenjadian pelajar secara keseluruhannya.

“KPM juga akan terus menggunakan kaedah TV Pendidikan menerusi saluran Didik TV selama 15 jam sehari, TV Okey (2 jam) dan Astro Tutor TV (4 jam) dikendalikan oleg guru berpengalaman bagi membantu meningkatkan PdPR terutama kepada murid yang tidak mempunyai akses internet di luar bandar,” katanya.

Radzi berkata KPM menerusi Yayasan Hasanah juga sudah mengagihkan 12,887 daripada 150,000 unit peranti pintar di bawah projek perintis pembelajaran digital CERDIK, sehingga semalam kepada murid daripada keluarga berpendapatan rendah (B40) di 95 sekolah dalam 51 Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) di seluruh negara.

Radzi Jidin, berkata pengagihan 40,290 unit lagi peranti dijangka selesai selewat-lewatnya 12 Jun ini manakala baki 96,823 unit peranti pula dijangka selesai pada akhir September 2021.

“Semakan bagi sekolah khusus atau sekolah berasrama penuh, sekolah menengah kebangsaan agama, kolej vokasional, sekolah menengah teknik, sekolah menengah khas pendidikan khas vokasional dibuat mulai 8 Jun 2021 dan pendaftaran kemasukan akan dilakukan secara atas talian.

“Tarikh pendaftaran pelajar murid sekolah berkenaan ditetapkan pada 13 Jun dan 14 Jun mengikut sekolah kumpulan A dan B serta boleh belajar secara PdPR bersama pelajar sedia ada di sekolah khusus berkenaan,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.