Peperiksaan SPM 2021 akan diadakan bermula Februari 2022

178

6 JUN: Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini mengumumkan tarikh peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2021 akan diadakan bermula pada Februari 2022.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata, bagi ujian lisan dan amali Sains akan dilaksanakan pada Februari, manakala peperiksaan bertulis bermula pada Mac 2022.

Radzi berkata KPM membuat ketetapan itu dengan mengambil kira keadaan semasa dan cabaran yang perlu dilalui calon SPM 2021.

“Pengalaman kita dalam menguruskan SPM 2020 membolehkan kita menganjakkan tempoh atau pun tarikh pelaksanaan SPM 2021 ke tahun 2022.

“Kita yakin segala proses berkaitan dengan SPM 2021 akan dapat berjalan dengan lancar seperti mana kita berjaya laksanakan SPM 2020,” katanya dalam sidang media khas menerusi laman Facebooknya di sini hari ini.

Sebelum, Radzi berkata KPM mengumumkan keputusan peperiksaan SPM tahun 2020 akan diumumkan pada 10 Jun ini mulai jam 10 pagi.

KPM menerusi kenyataan memaklumkan, calon sekolah dan calon persendirian boleh membuat semakan keputusan melalui kaedah semakan di portal Lembaga Peperiksaan atau menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS).

Calon SPM boleh melayari portal Lembaga Peperiksaan http://lp.moe.gov.my untuk mendapatkan keputusan penuh atau menerusi perkhidmatan SMS dengan menaip SPMNoKPAngkaGiliran dan hantar ke 68886.

Dalam pada itu, Radzi juga mengesahkan sehingga kini kira-kira 70,000 guru sekolah di bawah KPM di seluruh negara sudah menerima sekurang-kurang satu dos suntikan vaksin Covid-19.

Justeru, Radzi berkata beliau sudah berhubung dengan Menteri Penyeleras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin supaya jumlah guru yang menerima vaksin Covid-19 dapat dipertingkatkan lagi.

“Memandangkan sekolah tidak dibuka sehingga akhir Julai, saya telah berbincang menteri penyelaras dengan kita usahakan dalam tempoh ini, kita akan pertingkatkan imunisasi vaksin untuk guru Kementerian Pendidikan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.