MB hanya singgah beli makanan, bukan uji pandu kereta

196

6 JUN: Dakwaan Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor yang memandu uji kereta di sebuah pusat jualan dan pameran kenderaan di Autocity Juru, Bukit Mertajam, Kedah, semalam adalah tidak benar. 

Setiausaha Politik Menteri Besar Kedah, Afnan Hamimi Taib Azamudden berkata dakwaan itu merupakan satu fitnah kerana Muhammad Sanusi hanya berhenti sebentar untuk membeli makanan berdekatan pusat jualan dan pameran Jenama Ford di kawasan itu sebelum meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur atas urusan yang penting. 

Beliau berkata, Menteri Besar Kedah juga ketika perjalanan bersama seorang pemandu dan tiga anggota polis pengiring dan mengesahkan pusat pameran itu juga ditutup disebabkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

“Ada seorang penjual kereta sedang menyusun Ford Ranger di luar pusat pameran itu. Menteri Besar hanya pergi melihat kereta itu bukan nak beli kerana hanya berminat. Kalau tengok hendap-hendap nanti orang pelik pula.

” Walaupun pusat pameran ditutup, penjual itu bersopan, layan orang yang datang  sambil-sambil tengah mengalih kereta-kereta tu. Dia tahu waktu ini tak boleh berniaga. Prosedur operasi standard (SOP) PKP. Orang berniaga, macam itulah. 

“Lepas siap beli makanan, Menteri Besar sambung perjalanan ke Kuala Lumpur. Ford Ranger itu ada dekat Juru tu. Tak ikut sekali dan saya mengesahkan tiada ‘test drive’ berlaku,” katanya menerusi kenyataan di Facebook miliknya, hari ini. 

Tambahnya, beliau yang juga merupakan Naib Ketua Pemuda Pas memaklumkan pergerakan Menteri Besar yang merentas daerah atau rentas negeri adalah dibenarkan di dalam SOP PKP yang ditetapkan. 

“Ini kerana perjalanan Menteri Besar termasuk di dalam perkhidmatan perlu (essential service) yang dibenarkan Pergerakan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) ,” katanya. 

Terdahulu, polis akan menjalankan siasatan terhadap Muhammad Sanusi berhubung dakwaan beliau memandu uji kereta di sebuah pusat jualan dan pameran kenderaan di Autocity Juru, Bukit Mertajam, Kedah, semalam. 

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Shafee Abd Samad mengesahkan perkara tersebut dan siasatan teliti akan dilaksanakan oleh pihaknya. 

Beliau berkata siasatan dilakukan menurut Seksyen 269 Kanun Keseksaan dan Peraturan 17(1) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2021 serta semua yang terlibat termasuk Menteri Besar akan dipanggil. 

Sementara itu, Muhammad Sanusi menerusi kenyataan ringkas memaklumkan menyerahkan sepenuhnya kepada pihak polis untuk menyiasat dakwaan dirinya melanggar SOP PKP 3.0 di Autocity Juru, Bukit Mertajam, Pulau Pinang, semalam.

“Tidak ada komen, (saya) serah kepada polis untuk siasat,”katanya. 

Semalam, penularan gambar dan video memaparkan individu dipercayai Muhammad Sanusi memandu uji sebuah kereta ketika negara sedang melaksanakan ‘total lockdown’ bagi membendung penularan COVID-19.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.