Had masa dua jam beli belah ditarik serta merta-KPDNHEP

41

6 JUN: Kerajaan menangguhkan pelaksanaan penguatkuasaan had masa dua jam bagi pengunjung pusat beli-belah berkuatkuasa serta merta mulai hari ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Alexander Nanta Linggi berkata, penguatkuasaan Ops Had 2J itu ditangguhkan ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

“Bagaimanapun, SOP perintah kawalan pergerakan 3.0 yang lain masih terus dikuatkuasakan.

“Kementerian berharap pengguna dan pengunjung premis perniagaan akan terus merancang perbelanjaan dan perjalanan bagi mengurangkan kesesakan di premis perniagaan yang boleh menyebabkan penularan Covid-19 meningkat,” katanya dalam satu kenyataan.

Pada 25 Mei lalu, KPDNHEP mengetatkan SOP dengan menguatkuasakan had dua jam bagi setiap pengunjung premis peruncitan.

Tindakan itu mendapat kritikan pelbagai pihak dan mendakwa pelaksanaan SOP itu tidak membantu mengekang penularan Covid-19.

Sementara itu, Nanta berkata, kementerian memberi jaminan bahwa bekalan barangan keperluan di seluruh negara stabil dan mencukupi ketika fasa “lockdown”.

“Adalah menjadi harapan KPDNHEP bahawa semua pihak terutamanya peniaga dan pengguna bersama-sama bertanggungjawab memastikan keselamatan dan kesihatan melalui kawalan kendiri dan mengikuti SOP serta tidak melakukan pembelian panik supaya bekalan barang keperluan asas di seluruh negara terus berada pada tahap stabil dan mencukupi,” katanya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.