982 Ditahan, Angka Ingkar SOP Tertinggi Setakat Ini

26

6 JUN: Jumlah mereka yang dikompaun kerana ingkar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3. 0 semalam menunjukkan peningkatan mendadak kepada 982, jumlah tertinggi sejak pelaksananaan perintah itu setakat ini.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, daripada keseluruhan tangkapan, seramai 9,33 individu dikompaun manakala 49 orang direman.

“Kesalahan tertinggi direkodkan ialah tidak memakai pelitup muka sebanyak 222 kes dan gagal merekod butiran diri/daftar masuk premis sebanyak 150 kes.

“Kesalahan lain adalah rentas daerah atau negeri tanpa kebenaran serta makan di premis (133), tiada penjarakan fizikal (125), membawa penumpang berlebihan (105), tidak patuh arahan kawalan pergerakan (89), premis gagal patuhi arahan (23) dan lain-lain (135), “katanya. 

Beliau berkata demikian menerusi kenyataan media perkembangan harian Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), hari ini.

Dalam pada itu, Ismail Sabri memaklumkan 11 lokaliti di Pahang dan Sabah akan dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) mulai 8 Jun ini, berikutan terdapat peningkatan kes di kawasan tersebut. 

Beliau berkata, daripada jumlah itu, tujuh daripadanya terletak di Sabah iaitu Kampung Ongkilan, Kota Marudu; Kampung Bolong Baru, Tuaran; dan Kampung Bergosong di Pulau Sebatik, Tawau. 

Selain itu, tambahnya, dua perkampungan Kampung Tamalang dan Kampung Tuguson di Kota Belud serta Kampung Pulutan dan Kg. Murni C di Nabawan Sabah turut dikenakan PKPD sehingga 21 Jun ini.

“Di Pahang, Kampung Jaya Gading, Sebahagian Kampung Seri Damai dan Bandar Baru Jaya Gading di Gading serta Kawasan Perindustrian di Gebeng, Kuantan turut dikenakan Perintah PKPD.

“Setelah membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal PKP dan atas nasihat KKM, 

Kerajaan bersetuju melaksanakan PKPD di kesemua lokaliti itu berkuat kuasa 8 Jun sehingga 21 Jun 2021.

“Pelaksanaan PKPD ini adalah untuk memudahkan KKM menjalan pengesanan awal kes COVID-19 supaya dapat diasingkan secepat mungkin serta menyekat penularan jangkitan ke kawasan luar,” katanya. 

Sementara itu, Ismail Sabri memaklumkan kerajaan bersetuju untuk menamatkan PKPD di tujuh Mukim di dalam daerah Kuantan, Pahang serta Taman Abaka, Ladang Table, Tawau, Sabah mulai esok seperti yang dijadualkan. 

Menurut beliau, tujuh Mukim yang akan ditamatkan adalah Mukim Beserah, Kuala Kuantan 1, Kuala Kuantan 2, Penor, Sungai Karang, Ulu Kuantan dan Ulu Lepar.

“Kementerian Kesihatan (KKM) juga mengesahkan berlaku penurunan kes di beberapa lokaliti dengan kluster adalah terkawal manakala semua kes positif telah menerima rawatan.

“Susulan itu, setelah membuat pelbagai penilaian, kesemua lokaliti ini akan ditamatkan PKPD pada 7 Jun 2021 seperti yang telah dijadualkan,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.