Pengiktirafan diterima USIM mampu lahirkan graduan berwibawa

29

5 JUN: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, berkata pengiktirafan diterima Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) bagi pengajian Program Sarjana Muda Undang-Undang dan Syariah diharap mampu menyediakan graduan berwibawa, berdedikasi dan bermoral tinggi.

Katanya, graduan undang-undang itu diperlukan bagi mengisi keperluan sektor perundangan negara, sama ada sebagai pegawai di bidang kehakiman, perundangan, penasihat dan pengamal undang-undang atau cabang kerjaya perundangan berkaitan.

“Pejabat ini merakamkan setinggi-tinggi tahniah kepada USIM atas pengiktirafan penuh kepada program Sarjana Muda Undang-Undang dan Syariah universiti berkenaan yang diterima daripada Lembaga Kelayakan Profesion Undang-Undang Malaysia (LPQB),” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

TAKIYUDDIN

Takiyuddin berkata, selaras pengiktirafan itu, graduan program berkenaan akan mendapat pengiktirafan mengikut kategori berdasarkan tahun graduasi dan mendapat Certificate of Completion and Skill of Practical Training.

Jelasnya, graduan undang-undang itu yang bergraduasi pada 2018 dan selepasnya adalah diiktiraf sebagai “orang yang berkelayakan” berdasarkan Seksyen 3 Akta Profesion Undang-Undang 1976 dan dikecualikan daripada menduduki peperiksaan kelayakan untuk menjadi peguam di negara ini, Sijil Amalan Guaman.

Graduan bergraduasi pada 2016 dan 2017 serta mendapat Certificate of Completion and Skill of Practical Training, katanya, turut diiktiraf sebagai “orang yang berkelayakan” dan dikecualikan daripada menduduki CLP.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.