Malaysia antara tertinggi beri suntikan di Asia Tenggara

129

5 JUN: Kerajaan yakin mampu mencapai sasaran lebih 150,000 individu divaksinasi setiap hari apabila 16 juta dos vaksin COVID-19 tiba di Malaysia dalam tempoh dua bulan akan datang.

Perdana Menteri, berkata beliau bersyukur kerana selepas 100 hari Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) dilaksanakan kerajaan berjaya memberikan tiga juta suntikan dos vaksin kepada penduduk Malaysia termasuklah lebih dua juta orang menerima sekurang-kurang satu dos suntikan.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kejayaan itu menjadikan Malaysia sebagai antara tertinggi di Asia Tenggara yang sudah memberikan suntikan sekurang-kurangnya satu dos kepada rakyat masing-masing.

“Alhamdulillah, berkat kerja kuat dan perancangan baik serta usaha bersepadu kerajaan, kita mula menyaksikan roll-out Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan telah berjaya dilaksanakan malah melepasi sasaran yang ditetapkan.

“Pada permulaan program ini, kira-kira 5,000 hingga 8,000 suntikan vaksin diberikan setiap hari. Kini kita telah berjaya meningkatkan suntikan vaksin harian sekitar 100,000 sehari.

MUHYIDDIN

“Untuk tempoh dua bulan akan datang, kita akan menerima sekitar 16 juta dos vaksin COVID-19. Dengan pertambahan bekalan vaksin ini, kerajaan menyasarkan kadar vaksinasi harian akan mencecah 150,000 pada bulan ini dan angka ini akan terus meningkat.

“Pencapaian ini bukanlah sesuatu yang mudah kerana bekalan vaksin adalah di luar kawalan kita. Malaysia perlu bersaing dengan negara-negara lain dan bergantung kepada pengeluar vaksin untuk mendapatkan bekalan,” katanya dalam ucapan sempena 100 hari pelaksanaan PICK secara maya hari ini.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata kerajaan juga memberi jaminan bahawa bekalan vaksin untuk program PICK bukan hanya mencukupi, malah melebihi daripada apa yang disasarkan sebelum ini.

Malah, Muhyiddin memberikan jaminan bahawa Malaysia akan mencapai tahap imuniti kelompok dengan lebih 80 peratus penduduk selesai divaksinasi sepenuhnya menjelang akhir tahun 2021.

“Dalam tempoh terdekat ini, saya telah diberi jaminan lebih banyak bekalan vaksin akan tiba. Saya telah mengarahkan Menteri Penyelaras, Khairy Jamaluddin untuk memastikan bilangan pusat pemberian vaksin (PPV) ditambah di seluruh pelosok negara bagi mempercepatkan dan mempermudahkan pemberian vaksin kepada anda semua.

“Insya-Allah, sasaran kita supaya 80 peratus populasi Malaysia diberikan suntikan vaksin sebelum akhir tahun ini, akan tercapai. Namun begitu, ingin saya ingatkan, ini hanya dapat dicapai dengan kerjasama anda semua.

“Pada masa ini, lebih 280 Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sedang beroperasi di seluruh negara dan dijangka lebih 300 PPV lagi akan dibuka secepat mungkin. Sementara itu, sebanyak 105 klinik kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia, dewan-dewan awam dan universiti serta kompleks sukan dan stadium tertutup telahpun beroperasi.

“Beberapa PPV mega juga telah diwujudkan dan jumlah ini akan terus ditambah dalam masa terdekat terutamanya di kawasan yang mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi seperti di Lembah Klang, Johor, Penang dan Sarawak, selari dengan penambahan stok vaksin,” katanya.

Muhyiddin berkata beliau sendiri telah melawat beberapa PPV termasuk 2 PPV mega iaitu di WTC dan MITEC bagi melihat sendiri proses pemberian vaksin ini.

“Dari maklum balas yang saya terima ketika lawatan lawatan ke PPV ini, ramai yang menyambut baik usaha kerajaan untuk memvaksinasikan rakyat. Namun saya juga turut menerima cadangan cadangan konstruktif untuk memperbaiki proses vaksinasi di pusat-pusat ini, dan perkara ini telah saya maklumkan kepada YB Khairy dan Menteri Kesihatan, YB Dato Seri Dr Adham Baba untuk diambil tindakan segera.

“Untuk mempercepatkan lagi roll-out program vaksinasi, kerajaan juga telah melibatkan Pusat dan Klinik Perubatan Swasta dalam program vaksinasi kebangsaan ini. Pada penghujung Jun 2021, sebanyak 1,000 Klinik Perubatan Swasta atau PPVGP disasarkan akan terlibat dalam PICK,” katanya.

Beliau berkata kerajaan telah melancarkan unit-unit vaksinasi bergerak ke kampung-kampung dan kawasan pedalaman untuk memudahkan proses vaksinasi kepada penduduk kampung, orang asli, warga emas, orang kelainan upaya (OKU) dan gelandangan.

“Setakat 3 Jun, 9 negeri telah mengaktifkan unit vaksinasi bergerak antaranya di daerah Tenom dan Kinabatangan, Sabah, daerah Gua Musang dan Pasir Puteh, Kelantan dan daerah Hilir Perak dan Kuala Kangsar Perak.

“Di Pulau Pinang pula, kerajaan telah memulakan perkhidmatan unit vaksinasi bergerak di  8 rumah jagaan orang tua setiap hari, manakala di Selangor, setiap daerah mempunyai unit vaksinasi bergerak sendiri,” katanya.

Katanya, kerajaan juga telah membuka PPV khusus bagi golongan orang kelainan upaya (OKU) seperti di Malaysian Association for the Blind di Brickfields bagi OKU penglihatan bersama Kementerian Pembangunan Wanita dan Masyarakat.

“Kementerian Wilayah Persekutuan telah memperkenalkan Trak Vaksin Bergerak dengan sasaran memberi vaksin dos lengkap kepada 400,000 penduduk di sekitar Kuala Lumpur terutamanya dikawasan padat seperti di Projek Perumahan Rakyat dan Pusat Transit Gelandangan.

“Peningkatan kapasiti ini diharapkan mampu memberi vaksin kepada lebih ramai penduduk, seterusnya mempercepatkan usaha kita untuk mencapai sasaran yang ditetapkan,” katanya. – Oleh Haika Khazi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.