Kerajaan mahu laksana pendaftaran vaksin secara automatik

71

5 JUN: Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) diarahkan supaya melihat semula proses pendaftaran vaksin supaya dapat dipermudahkan lagi, termasuk cadangan melaksanakan proses pendaftaran secara automatik bagi memastikan seramai mungkin rakyat divaksinasi.

Perdana Menteri, berkata langkah berkenaan perlu kerana sehingga kini hampir 13 juta atau 51 peratus daripada keseluruhan individu layak menerima vaksinasi di Malaysia sudah mendaftar sebagai penerima vaksin dalam tempoh 100 hari pelaksanaan Program Imunisasi Covid-19 (PICK), sejak 24 Februri lalu.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata beliau juga mendengar keluhan daripada penduduk di luar bandar, kampung dan pedalaman terutamanya warga emas yang sukar untuk membuat pendaftaran dan menerima vaksin.

MUHYIDDIN

Berikutan itu, Muhyiddin berkata beliau telah mengarahkan semua kementerian dan agensi terlibat agar menggunakan semua aset kerajaan bagi mempermudahkan untuk mereka mendapat vaksin.

“Saya ingin menyeru rakyat Malaysia agar tampil ke hadapan sebagai sukarelawan untuk membantu melancarkan proses pemberian vaksin.

“Golongan belia serta badan bukan kerajaan dialu-alukan untuk menyumbang tenaga dan masa bagi menjayakan program vaksinasi terbesar dalam sejarah negara,” katanya dalam ucapannya sempena 100 hari pelaksanaan PICK secara maya hari ini.

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata penglibatan dan sokongan semua pihak amat diperlukan dalam pendekatan ‘whole of government dan whole of society untuk kita mencapai 80 peratus yang disasarkan untuk membentuk imuniti berkelompok.

Perdana Menteri juga mengingatkan penerima suntikan vaksin, jangan pula ambil mudah terhadap pemakaian pelitup muka dan langkah-langkah pencegahan jangkitan COVID-19.

“Bersamalah kita memainkan peranan sebagai frontliners untuk keluarga dan juga komuniti kita. Jangan sesekali kita leka dalam peperangan menentang COVID-19 ini. Ayuh rakyat Malaysia, kita jayakan PICK,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.