SKMM lulus 366 permohonan Kebenaran Operasi Sepanjang PKP

22

3 JUN: Sebanyak 366 permohonan surat kebenaran telah diperakui dan diluluskan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) untuk beroperasi dan memudahkan pergerakan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 bermula 1 Jun lalu. 

Jabatan Komunikasi Korporat SKKM memaklumkan jumlah itu adalah daripada 1,786 permohonan yang dikemukakan syarikat dari pelbagai sektor bagi tujuan itu dan jumlah diluluskan itu terdiri dari sektor telekomunikasi dan internet, penyiaran dan pos serta kurier.

Manakala menurut SKMM, baki 1,420 permohonan lagi ditolak atas alasan perkhidmatan bukan di bawah sektor komunikasi, perkhidmatan walaupun di bawah sektor komunikasi, tetapi bukan pemegang lesen atau menjalankan perkhidmatan perlu, dan tidak tersenarai sebagai vendor, pengedar atau ejen yang disahkan oleh pemegang lesen.

“SKMM yang berperanan sebagai agensi pengesahan dalam sistem Covid-19 Intelligent Management System (CIMS) bagi sektor berkenaan telah memperakui 366 permohonan surat kebenaran beroperasi dan pergerakan sejak PKP bermula Selasa lalu.

“Perakuan ini diberikan kepada sebahagian daripada 1,786 permohonan daripada sektor komunikasi yang telah diproses melalui CIMS setakat ini.

“Daripada jumlah diluluskan itu, 132 adalah syarikat perkhidmatan telekomunikasi, 108 berkaitan penyiaran dan 126 berkaitan pos dan kurier. Baki 1,420 permohonan lagi telah ditolak,” katanya menerusi satu kenyataan media hari ini. 

Dalam pada itu, Jabatan Komunikasi Korporat SKMM memaklumkan bagi melancarkan proses pengesahan dan yang layak sahaja diberikan kebenaran beroperasi serta pergerakan segera, SKMM minta kerjasama semua pihak memastikan status syarikat tergolong dalam perkhidmatan perlu.

“Bagi bukan pemegang lesen yang dikeluarkan SKMM, syarikat perlu mendapat pengesahan pihak pemegang lesen berkaitan terlebih dahulu sebelum mengemukakan permohonan melalui CIMS,” katanya. 

Sementara itu, Jabatan itu memberitahu CIMS adalah pusat sehenti yang diuruskan di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) bagi tujuan pengeluaran surat kebenaran beroperasi dan pergerakan semasa PKP kepada semua sektor industri yang dianggap sebagai perkhidmatan perlu.

“Ini termasuk sektor komunikasi yang merangkumi perkhidmatan telekomunikasi, pos dan kurier serta penyiaran. Proses kelulusan melalui CIMS bagi sektor di bawah pemantauan SKMM dijalankan secara telus dan teliti. 

“Kita lakukan ini bersandarkan matlamat meneruskan kesinambungan perkhidmatan perlu kepada rakyat serta mengelakkan penyalahgunaan surat kebenaran yang diberikan untuk tujuan tidak sepatutnya.

“Sama-sama kita bersabar dan mematuhi prosedur ditetapkan untuk melandaikan lekuk jangkitan Covid-19 agar kehidupan rakyat dan ekonomi negara dapat segera dipulihkan,” katanya.

Justeru, SKMM turut menasihatkan orang ramai duduk di rumah dan teruskan bekerja, belajar, berurusan, membeli-belah serta berinteraksi melalui kemudahan serta capaian teknologi yang disediakan secara dalam talian. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.