Pahang peruntuk RM9.3 juta bantu rakyat terkesan PKP, PKPD

30

4 JUN: Sebanyak RM3.9 juta diperuntukkan Kerajaan Negeri menerusi Bantuan Prihatin Pahang (BPP) COVID-19 Secara Bersasar Fasa 2 kepada rakyat negeri ini yang terputus mata pencarian ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, antara golongan yang akan menerima manfaat BPP fasa 2 itu ialah pengusaha bot dan pemandu pelancong, operator kantin harian sekolah dan pekerja, penyedia perkhidmatan penghantaran, pemandu e-hailing dan sukarelawan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV).

“Selain itu, masyarakat orang asli menerusi tok batin mereka dan penduduk di bawah Jawatankuasa Kemajuan dan Kemakmuran Kampung (JKKK), Jawatankuasa Kemajuan dan Kemakmuran Rancangan (JKKR) dan Jawatankuasa Kemajuan dan Kemakmuran Kampung Baharu (JKKB), ahli-ahli Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PVATM) dan Persatuan Bekas Polis Malaysia serta para penggiat seni turut menerima manfaat itu

“Saya telah minta agar pengagihan sebenar BPP Covid-19 Secara Bersasar Fasa 2 ini dapat dilaksanakan secepat mungkin agar bakal-bakal penerima dapat memanfaatkannya dalam kadar segera,” katanya menerusi kenyataan media menerusi Facebook miliknya, hari ini.

Dalam pada itu, Wan Rosdy berkata, sepertimana inisiatif-inisiatif bantuan kerajaan negeri sebelum ini, BPP Covid-19 Secara Bersasar Fasa 2 ini juga dihulurkan dalam bentuk wang tunai dan barangan keperluan menerusi penyerahan bakul makanan.

Menurut beliau, melalui peruntukan tambahan itu, jumlah keseluruhan peruntukan bagi BPP Covid-19 kini mencecah lebih RM17 juta.

“Peruntukan RM7.8 juta untuk fasa 1 yang diumumkan pada 24 Mei lalu, sebahagiannya telah diagihkan.

“Bagi golongan miskin tegar, orang kurang upaya (OKU), dan warga emas melebihi 80 tahun yang juga penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), bantuan ini akan diagihkan bermula minggu depan,” katanya.

Tambah beliau, peruntukan besar disediakan itu membuktikan kerajaan negeri prihatin dan mengambil berat kemaslahatan rakyat dalam tempoh sukar ketika ini.

“Peruntukan besar ini mampu disediakan mengambil kira kemampuan kewangan kerajaan negeri ketika ini. “Bak kata orang tua-tua, ‘Sedikit tanda ingat, banyak tanda ada’. 

“Begitulah juga pemahaman yang saya harapkan daripada para penerima bantuan dan sumbangan menerusi peruntukan ini,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.