Kerajaan kaji tindakan undang-undang terhadap golongan antivaksin

188

4 JUN: Kerajaan sedang mengkaji mengenakan tindakan undang-undang ke atas golongan antivaksin di negara ini, sekiranya mereka didapati menghasut orang ramai untuk tidak menyokong Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata kerajaan sudah meminta Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) mengkaji pelaksanaan program imunisasi secara wajib jika jumlah pendaftaran gagal mencapai sasaran imuniti kelompok.

“Jika ikut perancangan, saya harap kita dapat mempercepatkan vaksinasi, tetapi yang penting jangan ada orang berkata jangan vaksin.

“Kita tidak mahu separuh daripada orang kita sudah dapat suntikan, manakala sebahagian lagi tidak kerana ini akan membawa kesan,” katanya kepada media selepas melawat Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Pusat Pameran dan Dagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC), hari ini.

Pada program itu, Muhyiddin dibawa meninjau operasi di PPV MITEC yang mula beroperasi pada 31 Mei lalu dan akan memulakan operasi pada skala besar dengan kapasiti hingga 8,000 penerima vaksin sehari, bermula Isnin ini.

Yang turut hadir, Menteri Penyelaras PICK, Khairy Jamaluddin dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

Muhyiddin berkata, setakat ini hampir 13 juta orang sudah mendaftar dan angka itu hanya 50 peratus daripada jumlah keseluruhan yang sepatutnya berbuat demikian.

Katanya, kerajaan juga akan mempercepatkan PICK dalam misinya mencapai imuniti kelompok lebih awal daripada disasarkan, antaranya dengan menambah bilangan PPV di bandar dan luar bandar.

“Kita juga meminta klinik swasta bersedia membantu kerajaan, ada 8,000 klinik swasta di seluruh negara.

“Jadi, jika semua masuk dalam jadual kita, lebih banyak akan dapat diberikan vaksin,” katanya.

Selain itu, Muhyiddin berkata, setakat ini tidak timbul isu ketiadaan stok vaksin dalam negara memandangkan lebih 100 peratus daripada jumlah dirancang pada tahun lalu sudah tiba di negara ini.

“Malah, jumlah itu dijangka terus bertambah dalam proses mempercepat pemvaksinan penduduk,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.