Kebenaran Operasi Bukan Lampu Hijau Bertindak Sesuka Hati

21

4 JUN: Kementerian Sumber Manusia (KSM) berkuasa mengambil tindakan terhadap kilang atau majikan yang gagal mematuhi Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan Dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446), walaupun mereka dibenarkan beroperasi ketika Perintah 

Menterinya, Datuk Seri M Saravanan, menegaskan kelulusan beroperasi yang diberikan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) bukan bermakna pihak terbabit boleh bertindak sesuka hati.

“KSM berperanan menjalankan operasi penguatkuasaan serta mengambil tindakan terhadap mana-mana majikan atau kilang yang tidak mematuhi arahan kerajaan dalam Akta 446.

“Walaupun tidak berada dalam jawatankuasa COVID-19 Intelligent Management System (CIMS) 3.0, kami tetap boleh mengambil tindakan.

“Perlu saya tegaskan bahawa KSM tidak pernah membatalkan penguatkuasaan Akta 446, sebaliknya berusaha memperketat penguatkuasaan bagi memastikan tahap pematuhan tinggi oleh majikan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas operasi pematuhan Akta 446, di Nilai, Negeri Sembilan, hari ini. 

Dalam pada itu, Saravanan memaklumkan dari tempoh 25 Mei sehingga semalam, sebanyak 1,120 aduan diterima berkaitan majikan memaksa pekerja bekerja lebih masa serta melebihi had kehadiran ditetapkan MKN.

“Dalam keadaan begini majikan jangan ambil kesempatan. Jika kita terpaksa ambil tindakan, jangan pula salahkan kerajaan. Selagi tiada komitmen dan keikhlasan semua pihak dalam mematuhi arahan ditetapkan, kita tidak akan berjaya,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, KSM melalui Jabatan Tenaga Kerja telah melakukan pemeriksaan terhadap 19,010 majikan membabitkan sejumlah 106,593 buah penginapan pekerja di seluruh negara setakat ini.

Menurut beliau, sebanyak 742 kertas siasatan dibuka mengikut Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446) terhadap majikan pelbagai sektor yang melibatkan pelbagai kesalahan.

“Sebanyak 125 kertas siasatan didakwa di Mahkamah Sesyen di seluruh negara manakala 49 kes pendakwaan selesai dengan jumlah denda dibayar sebanyak RM352,000.

“Selain itu, sebanyak 265 kertas siasatan telah diberi izin kompaun melibatkan tawaran kompaun berjumlah RM2,314,000 terhadap majikan yang melakukan kesalahan di bawah Akta 446,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.