Belum ada aduan ceramah aktivaksin di Perak-Saarani

71

4 JUN: Tindakan drastik tidak akan diambil termasuk menarik balik tauliah pendakwah di Perak yang dikatakan menyampaikan kandungan ceramah yang bertentangan dengan dasar kerajaan berkaitan penularan wabak COVID-19. 

Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamad, berkata setakat ini pihaknya belum menerima maklumat mahupun aduan mengenai pendakwah atau penceramah sedemikian.

“Kita akan melakukan siasatan terlebih dahulu kesannya sejauh mana. Berasaskan siasatan itu, nanti sudah tentu ada tindakan undang-undang sedia ada yang boleh disabitkan. 

“Siasatan perlu dijalankan terlebih dahulu kerana kita tidak boleh menghukum orang tanpa kita peroleh maklumat yang betul,” katanya menerusi sidang media secara maya di aplikasi Zoom, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan tegas pihak berkuasa agama beberapa negeri yang menarik balik tauliah mengajar pendakwah sedemikian.

Terdahulu, media melaporkan seorang pendakwah berpangkat Datuk serta pengetua madrasah di Lenggong antara yang dikesan di negeri ini cuba mempengaruhi masyarakat agar tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) mencegah jangkitan COVID-19 dalam beribadat selain berbaur antivaksin.

Dalam pada itu, Saarani yang juga Exco Agama Islam Negeri memberitahu kerajaan Perak akan melaksanakan lima inisatif bermula bulan ini berkaitan COVID-19 terutama aspek pemberian vaksin bagi membolehkan warga negeri mencapai imuniti kelompok.

“Inisaitf itu merangkumi program saringan RTK Antigen secara bersasar mengikut lokaliti ‘kawasan khas’ bagi mengenal pasti pesakit tidak bergejala; vaksinasi pandu lalu; khidmat capaian khas kumpulan vaksinasi bergerak; pengangkutan; dan pembelian vaksin oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri.

“Melalui inisiatif ini, 15,000 suntikan harian disasarkan untuk bulan Jun dan akan terus meningkat berbanding purata 8,000 suntikan harian pada Mei lalu yang mana dilihat membolehkan fasa kedua program imunisasi dapat diselesaikan segera bagi membolehkan fasa ketiga dimulakan,” katanya. 

Dalam pada itu, ditanya mengenai penambahan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Perak, beliau memaklumkan pusat itu tidak akan ditambah memadangkan 31 sedia ada sudah memadai untuk menampung rakyat di negeri ini. 

” Jumlah individu yang berdaftar sebagai penerima vaksin COVID-19 menerusi aplikasi MySejahtera di Perak kini berjumlah 889,680 orang iaitu 46 peratus daripada jumlah 1.86 juta penduduk berusia 18 tahun ke atas,” katanya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.