ADUN GPS sumbang 2 bulan gaji kepada Tabung Bencana Sarawak

7

4 JUN: Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Sarawak dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS) akan menyumbangkan sebahagian gaji mereka kepada Tabung Bencana Sarawak bagi tempoh Mei dan Jun ini.

Pejabat Ketua Menteri Sarawak, memaklumkan usaha itu adalah bagi menunjukkan komitmen berterusan kerajaan GPS dalam membantu rakyat terjejas akibat COVID-19.

Katanya, sumbangan melalui potongan gaji selama dua bulan itu, dijangka mengumpulkan sebanyak RM3 juta.

“Kadar potongan akan dilakukan mengikut jawatan masing-masing, iaitu ketua menteri akan menyumbangkan 30 peratus, timbalan ketua menteri (25 peratus), menteri dan speaker (20 peratus), menteri muda (15 peratus) dan ADUN (10 peratus).

“GPS juga akan mempertimbangkan untuk meneruskan dan menyambung sumbangan terbabit, sekiranya pandemik itu berterusan pada masa akan datang,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, setiusaha politik kerajaan GPS turut akan menyumbang sebanyak lima peratus daripada gaji mereka bagi tempoh sama.

“Penjawat awam Sarawak akan turut menyumbang sejumlah Imbuhan Tetap Keraian (ITK) mereka selama dua bulan bermula Julai.

“Gred Utama A, Gred Khas A dan setara ke atas akan menyumbang 50 peratus daripada ITK diterima, Gred Utama B, Gred Khas B dan setara (20 peratus), manakala Gred Utama C, Gred Khas C dan setara (10 peratus).

“Manakala Gred 43 sehingga 56 dan setara (5 peratus) serta Gred 29 sehingga 42 dan setara (RM10),” katanya.

Menurut kenyataan itu, kadar sumbangan melibatkan hampir 7,000 penjawat awam negeri itu dijangka bakal mengumpulkan RM300,000.

“Petugas barisan hadapan yang terbabit secara langsung dalam membendung dan mengawal COVID-19 adalah dikecualikan.

“Semua syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri juga akan diminta untuk sama-sama turut serta dalam pemberian sumbangan ini,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.