TNB lanjutkan Diskaun Bil Elektrik Hingga September

41

3 JUN: Tenaga Nasional Berhad (TNB) akan memberikan lanjutan pemberian diskaun bil elektrik sebanyak 10 peratus kepada beberapa sektor selama tiga bulan bermula Julai hingga September 2021.

Presiden yang juga Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Ir Baharin Din berkata, selain itu bagi memudahkan pengguna domestik menguruskan bayaran bil elektrik, Pelan Bayaran Mudah turut dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021.

“Pembacaan meter berjalan seperti biasa sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh manakala aktiviti pemotongan bekalan ditangguhkan sehingga 30 Jun 2021

“Kedai tenaga masih beroperasi, namun dalam tempoh yang lebih singkat dan pengguna digalak menggunakan kemudahan transaksi dalam talian menerusi portal serta aplikasi myTNB untuk sebarang urusan,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Dalam pada itu, Baharin memaklumkan pelbagai langkah yang telah dan sedang diambil untuk memastikan stesen janakuasa beroperasi dengan baik dalam tempoh Sekatan Pergerakan Penuh.

“Pasukan pencawang dan pencantum kabel TNB sedang menjalankan kerja-kerja membaiki sambungan kabel di Pantai Cenang, Langkawi pada 1 Jun 2021.

“Selain penjanaan, warga kerja kritikal kami juga akan kekal bertugas bagi memastikan semua pengguna mendapat perkhidmatan dan bekalan elektrik yang berterusan serta stabil,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, hampir separuh daripada 35,000 warga kerja TNB terus gigih memastikan 9.5 juta pelanggan mendapat perkhidmatan terbaik.

“Mereka termasuklah warga kerja teknikal di bahagian grid serta pembahagian yang turut melibatkan pekerja penyambungan dan pemulihan bekalan.

“Sekiranya berlaku gangguan bekalan elektrik, pengguna diminta menghubungi TNB CareLine di 15454 atau Facebook TNB CareLine,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.