Tabung COVID-19 kini berjumlah RM67.1 juta

24

3 JUN: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas khas), Datuk Seri Mohd. Redzuan Md. Yusof, mengesahkan sehingga 31 Mei lalu Tabung COVID-19 kelolaan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) menerima sumbangan bernilai RM67.1 juta.

Mohd Redzuan berkata, sebanyak 75 peratus daripada sumbangan sudah disalurkan menerusi Bantuan Khas Hilang Pendapatan, Bantuan Khas Pengurusan Kematian dan kepada Yayasan Kebajikan Negara bagi edaran bantuan bakul makanan.

“Kita akan menggunakan sumbangan tiga bulan gaji Menteri dan Timbalan Menteri ke dalam Akaun Amanah Bencana untuk memberi kefahaman kepada masyarakat mengenai kesusahan menghadapi pandemik COVID-19 perlu dipikul bersama.

MOHD REDZUAN

“Saya turut mengucapkan terima kasih kepada pegawai-pegawai kerajaan yang turut menyambut baik inisiatif ini,” katanya dalam kenyataan kepada pemberita di Melaka hari ini.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan tiga bulan gaji menteri dan timbalan menteri yang dipotong akan disalurkan ke Akaun Amanah Bencana.

Terdahulu, Mohd Redzuan mengadakan sidang video bersama Pengarah, Jawatankuasa Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid 2.0 serta petugas-petugas barisan hadapan di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) Bersepadu Maeps 2.0 dan PKRC Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh, Melaka.

Mohd Redzuan diberikan maklumat terkini serta keadaan sebenar para petugas dan pesakit daripada kedua-dua PKRC tersebut susulan penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi fasa pertama bermula 1 hingga 14 Jun depan.

Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Melaka, Lt. Kol. (PA) Cuthbert John Martin Quadra memaklumkan, setakat semalam, PKRC MITC telah menerima seramai 662 pesakit dengan kapasiti katil sebanyak 1,490 buah.

“PKRC MITC diaktifkan pada 21 Mei lepas untuk menempatkan pesakit berisiko rendah dan tidak bergejala,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.