MB, Exco Johor Sumbang 3 Bulan Gaji Kepada Tabung Bencana

22

3 JUN: Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad, Exco dan semua Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Johor bersetuju menyumbangkan tiga bulan gaji mereka ke dalam Tabung Bencana Negeri Johor. 

Hasni menerusi kenyataan berkata sumbangan bagi gaji bulan Jun hingga Ogos hadapan akan digunakan bagi mempertingkatkan keupayaan tahap kesihatan awam negeri ini dalam mendepani dan memutuskan rantaian pandemik COVID-19.

Menurut beliau,  Tabung Bencana Negeri Johor sudah menerima sebanyak RM44.83 juta sumbangan dalam bentuk wang tunai dan peralatan daripada pelbagai pihak sejak ditubuhkan pada tahun lalu ekoran penularan Covid-19 dengan RM41.65 juta sumbangan telah digunakan untuk manfaat rakyat.

“Bagi menambah dana dan meningkatkan kapasiti kesihatan awam di negeri ini, saya ingin mengajak semua Ahli Yang Berhormat di Johor untuk bersama-sama menyumbang sebahagian daripada elaun yang diterima masing-masing ke dalam Tabung Bencana Negeri Johor untuk membantu rakyat.

“Saya juga ingin menyeru pihak swasta, korporat, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan individu yang prihatin untuk menyumbang ke dalam tabung berkenaan bagi membantu dan memberi manfaat kepada lebih ramai pihak yang memerlukan,” katanya yang berkongsi kenyataan itu di Facebook miliknya,hari ini. 

Dalam pada itu, Hasni menasihati rakyat Johor supaya sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan dalam memutuskan rantaian pandemik COVID-19 ini.

“Adalah menjadi tanggungjawab semua untuk melindungi sesama kita dan kita mesti menang dalam perperangan melawan COVID-19 ini,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.