COVID-19: 561 Kematian Hanya Dalam Tempoh Seminggu

53

3 JUN : Sebanyak 561 kematian akibat COVID-19 dilaporkan di negara ini hanya dalam tempoh seminggu.

Perkara itu dimaklumkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi laman Twitter hari ini yang memaklumkan tempoh itu bermula 27 Mei hingga 2 Jun 2021.

“Jumlah keseluruhan kematian sejak pandemik Covid-19 dilaporkan pada Januari tahun lalu ialah sebanyak 2,993 kes.

“Setakat semalam, seramai 878 pesakit dirawat di unit rawatan rapi (ICU) termasuk 441 orang menggunakan ventilator,” katanya yang turut berkongsi infografik menerusi ciapan yang sama.

Ahli Majlis Sains Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Prof Datuk Dr Adeeba Kamarulzaman memaklumkan satu kajian mendapati jumlah kematian berkaitan COVID-19 di negara ini berkemungkinan mencapai 26,000 kes menjelang September berdasarkan trajektori semasa, kata .

Menurut beliau, anggaran angka itu sekurang-kurangnya sembilan kali ganda daripada jumlah kumulatif kes kematian terkini iaitu 2,993 setakat hari ini.

Beliau berkata kajian oleh Institute for Health Metric and Evaluation (IHME) Universiti Washington itu juga menganggarkan kadar kematian harian akan mencecah 200 kes menjelang akhir Ogos.

Dr Adeeba yang juga Pengerusi Yayasan AIDS Malaysia menegaskan bahawa memerangi COVID-19 adalah tindakan yang perlu dilibatkan semua rakyat Malaysia dengan sekatan pergerakan yang dilaksanakan pada masa ini menjadi medan peperangan yang sangat penting.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.