LGM saman SEDAR Malaysia RM10 juta

92

2 JUN: Lembaga Getah Malaysia (LGM) melalui anak syarikatnya LGM Properties Corporation (LGMPC) hari ini mengemukakan notis tuntutan saman ganti rugi berjumlah RM10 juta terhadap Pertubuhan Sahabat Erat Dan Amanat Rakyat Malaysia atau SEDAR Malaysia.

LGMPC juga memberi tempoh tujuh hari kepada SEDAR Malaysia untuk memohon maaf kerana memfitnah mereka berhubung isu pajakan dan penjualan dua lot tanah miliknya termasuk membabitkan ketirisan hasil RM5.8 juta.

Dalam surat notis tuntutan dihantar firma guaman Srihana Mohamad Partnership hari ini LGMPC juga meminta NGO terbabit menarik balik artikel di Facebook dan melakukannya dalam tempoh tujuh hari.

Menerusi kenyataan, LGMPC berkata, pihaknya sebelum telah memberi tempoh 48 jam kepada SEDAR Malaysia supaya memohon maaf dan memadam artikel mengenai skandal penjualan tanah LGM di Facebook mereka namun gagal dipenuhi.

“LGMPC telah memberikan tempoh 48 jam kepada SEDAR Malaysia untuk menurunkan artikel berkaitan LGMPC dan memberi kenyataan permohonan maaf secara terbuka serta siaran permohonan maaf tersebut disaluran media aliran perdana, media-media sosial dan laman sesawang terlibat melalui kenyataan media pada 31 Mei, namun LGMPC mendapati Sedar Malaysia telah gagal memenuhi tuntutan tersebut.

“Justeru, LGMPC telah mengarahkan Tetuan Srihana Mohamad & Partners untuk meneruskan tindakan undang-undang secara terancang terhadap SEDAR Malaysia bagi menjaga reputasi dan melindungi kepentingan LGMPC,”katanya dalam kenyataaan.

Pada 27 Mei lalu, NGO terbabit mendedahkan beberapa surat rasmi bertarikh 18 Disember, 6 Januari dan 11 Mac yang didakwa berkaitan tanah milik LGM dan penglibatan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Khairuddin Aman Razali dalam skandal tanah itu.

Khairuddin didakwa meluluskan pajakan tanah di Lot 20013 Jalan Ampang kepada Al-Noor Foundation pada harga 70 sen sekaki persegi berbanding harga pasaran RM2.50 sekaki untuk tempoh 15+10 tahun, dengan kenaikan kadar pajakan 10 peratus setiap lima tahun.

Dakwaan kedua membabitkan Lot 20012 di Jalan Ampang seluas 8.89 ekar yang dicadang dijual kepada Eurowhite Sdn Bhd pada harga RM1,032.92 sekaki, sedangkan harga pasaran sekitar RM1,400 sekaki.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.