Khairuddin arah kakitangan beri kerjasama kepada SPRM

46

2 JUN: Semua pegawai dan kakitangan Lembaga Getah Malaysia (LGM) dan LGM Properties Corporation (LGMPC) diarah memberikan kerjasama penuh kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang menjalankan siasatan berhubung skandal penjualan dan pajakan tanah milik LGM di Ampang yang tular di media sosial baru-baru ini.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali, berkata tindakan itu perlu bagi membersihkan nama dan agensi berkaitan yang turut terpalit dengan fitnah terbabit.

“Berikutan fitnah yang tular bertujuan menjejaskan nama baik dan reputasi saya serta agensi di bawah kementerian saya, kenyataan media menjelaskan fakta dan laporan polis telah dibuat oleh LGM dan LGMPC. Pada masa yang sama barisan peguam telah mengeluarkan notis tuntutan guaman kepada pihak terbabit.

KHAIRUDDIN

“Sehubungan itu, saya mengarahkan LGM dan LGPMC dan kementerian supaya mengalu-alukan dan memberi kerjasama sepenuhnya kepada PDRM dan SPRM untuk melakukan siasatan sewajarnya.

“Arahan itu selaras dengan nilai integriti dan ketelusan yang selalu saya tekankan kepada semua pegawai di kementerian dan agensi di bawahnya,” katanya dalam satu kenyataan di sini, sebentar tadi.

Terdahulu, media melaporkan LGM melalui anak syarikatnya LGMPC hari ini mengemukakan notis tuntutan saman ganti rugi berjumlah RM10 juta terhadap Pertubuhan Sahabat Erat Dan Amanat Rakyat Malaysia atau SEDAR Malaysia.

LGMPC juga memberi tempoh tujuh hari kepada SEDAR Malaysia untuk memohon maaf kerana memfitnah mereka berhubung isu pajakan dan penjualan dua lot tanah miliknya termasuk membabitkan ketirisan hasil RM5.8 juta.

Dalam surat notis tuntutan dihantar firma guaman Srihana Mohamad Partnership hari ini LGMPC juga meminta NGO terbabit menarik balik artikel di Facebook dan melakukannya dalam tempoh tujuh hari.

Menerusi kenyataan, LGMPC berkata, pihaknya sebelum telah memberi tempoh 48 jam kepada SEDAR Malaysia supaya memohon maaf dan  memadam artikel mengenai skandal penjualan tanah LGM di Facebook mereka namun gagal dipenuhi.

“LGMPC telah memberikan tempoh 48 jam kepada SEDAR Malaysia untuk menurunkan artikel berkaitan LGMPC dan memberi kenyataan permohonan maaf secara terbuka serta siaran permohonan maaf tersebut disaluran media aliran perdana, media-media sosial dan laman sesawang terlibat melalui kenyataan media pada 31 May, namun LGMPC mendapati SEDAR Malaysia telah gagal memenuhi tuntutan tersebut.

“Justeru itu, LGMPC telah mengarahkan tetuan Srihana Mohamad & Partners untuk meneruskan tindakan undang-undang secara terancang terhadap SEDAr Malaysia bagi menjaga reputasi dan melindungi kepentingan LGMPC,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.