Pembekal vaksin diminta percepatkan hantaran bekalan

10

1 JUN: Kerajaan mengadakan rundingan semula dengan syarikat pembekal vaksin dari seluruh negara, bagi mempercepat penghantaran bekalan.

Tindakan itu selari dengan arahan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin itu bakal menyaksikan Malaysia menerima 37 juta dos vaksin, sebelum akhir September ini.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin, berkata syarikat pembekal vaksin dari China, Sinovac akan selesai menghantar keseluruhan tempahan 12 juta dos sebelum akhir Julai depan.

Katanya, syarikat farmaseutikal dari Amerika Syarikat, Pfizer pula akan menghantar 25 juta dos dalam suku ketiga tahun ini.

“Bahagian Kawal Selia Farmasi Negara (NPRA) juga sedang giat melakukan penilaian terhadap vaksin satu dos daripada Cansino. Kita juga sedang tingkatkan kapasiti vaksinasi. Buat masa ini, kadar harian mencecah 100,000 suntikan.

“Kita sedang merancang untuk meningkatkan jumlah ini kepada dua kali ganda menjelang Julai nanti. Lebih banyak pusat pemberian vaksin (PPV) akan dibuka termasuk PPV mega yang boleh laksanakan suntikan pada kadar 5,000 hingga 10,000 suntikan sehari.

“Saya sedar ramai bimbang mengenai PPV mega. Justeru, saya sudah mengarahkan agar prosedur operasi standard (SOP) dan kawalan lebih ketat dilaksanakan, bagi mengelak keadaan sesak ini.

“PPV klinik swasta juga sudah mula beroperasi. Jumlah ini akan terus ditambah menjelang akhir Jun. Kita menyasarkan 1,000 PPV klinik swasta bagi membolehkan capaian vaksinasi yang lebih mudah kepada orang ramai,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam rakaman video yang dimuat naik di Twitter Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin (JKJAV), hari ini.

Terdahulu, Muhyiddin berkata pelaksanaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) berada pada landasan dan dijangka selesai pada Disember tahun ini.

Katanya, negeri berkepadatan penduduk tinggi seperti Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang dijangka selesai program itu menjelang Oktober,” katanya ketika menyampaikan perutusan khas mengumumkan peruntukan RM40 bilion melalui pakej bantuan pemerkasaan (Pemerkasa +) malam ini.

“Insha-Allah, menjelang akhir Jun nanti, kita mampu mencapai sasaran 150,000 dos sehari melalui penambahan terimaan vaksin dari syarikat pengeluar, penambahan pusat-pusat pemberian vaksin, memperkenalkan kaedah pemberian secara pandu lalu dan penambahan anggota sukarelawan.

“Saya merayu, supaya rakyat yang telah mendapat tempahan vaksin untuk hadir di mana-mana pusat pemberian vaksin yang ditetapkan. Adalah menjadi tanggungjawab kita bersama untuk memastikan negara mencapai imuniti kelompok menjelang akhir tahun ini,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.