Tiada lesen laga ayam pada Hari Gawai tahun ini

22

31 MEI: Rakyat Sarawak terus diseru agar meraikan Hari Gawai secara berhati-hati dan sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan bagi memutuskan rantaian penularan jangkitan COVID-19 di Malaysia.

Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, berkata tahun ini adalah kali kedua perayaan itu terpaksa disambut dalam keadaan amat terhad disebabkan pandemik terbabit, menyaksikan kebanyakan individu yang menyambutnya sedih kerana tidak dapat merayakannya bersama keluarga dan sahabat handai di kampung atau rumah panjang.

“Saya mohon ampun dan maaf kepada saudara dan saudari yang tidak dapat kembali ke kampung halaman dan rumah panjang masing-masing atau ‘pulai ke menua’, memandangkan larangan rentas negeri atau zon yang dikenakan demi keselamatan kita semua daripada bahaya COVID-19,” katanya menerusi perutusan Hari Gawai 2021, hari ini.

Abang Johari berkata, sebagai langkah tambahan untuk menangani COVID-19 bersempena Hari Gawai, beliau sudah mengarahkan Setiausaha Kerajaan Negeri untuk tidak mengeluarkan lesen laga ayam yang menjadi acara tradisi setiap kali perayaan itu bagi mengurangkan risiko jangkitan.

“Langkah seperti ini mungkin tidak popular tetapi hendaklah dikenakan supaya rakyat kita lebih selamat.

“Sebelum ini, arahan supaya ziarah hari raya untuk satu hari sahaja juga keputusan tidak popular dalam kalangan masyarakat Islam, namun perlu dilaksanakan supaya keadaan dapat dikawal,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan turut memberi jaminan akan melakukan segala terdaya bagi menangani pandemik COVID-19 dan setakat Mei, Sarawak sudah membelanjakan RM242 juta membabitkan kos kuarantin, bekalan makanan, logistik, peralatan dan keperluan berkaitan.

“Kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) sudah melakukan yang terbaik untuk rakyatnya ketika Sarawak dan negara dilanda COVID-19.
“Berani saya menyatakan bahawa tiada negeri memperuntukkan bantuan khas sebanyak disalurkan di bawah Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 1.0 sehingga 5.0 yang berjumlah RM2.6 bilion,” katanya.

Selain itu, Abang Johari berkata, masyarakat Dayak diajak supaya berusaha ke arah perpaduan kaum seiring masyarakat lain dalam mengejar impian untuk menjadi sebuah masyarakat maju dan progresif.

“Pemimpin-pemimpin Dayak terdahulu berjuang menjadikan Gawai Dayak sebagai platform penyatuan dan identiti kaum Dayak.

“Justeru, saya berharap masyarakat Dayak akan terus merapatkan barisan, terutama golongan muda untuk berusaha ke arah perpaduan selari dengan impian pemimpin terdahulu,” tambahnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.