PPV mega bantu capai sasaran 150,000 vaksinasi sehari

20

31 MEI: Pembukaan lebih banyak pusat pemberian vaksin (PPV) mega membolehkan negara capai sasaran memberi vaksin kepada lebih 150,000 penduduk Malaysia setiap hari mulai bulan Jun ini.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin berkata statistik menunjukkan pemberian vaksin di PPV Mega adalah lebih tertinggi berbanding PPV berskala kecil.

Katanya, PPV mega mampu memberikan suntikan kepada seramai 8,000 hingga 10,000 orang setiap hari, dan ia penting dalam usaha negara mencapai imuniti kelompok secepat mungkin.

Ketika ini, kadar pemberian vaksin di seluruh negara adalah 100,000 sehari.

Bagaimanapun, Khairy yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi menegaskan pihaknya tidak akan berkompromi dalam pematuhan SOP membabitkan pusat vaksin.

“Kita setiap masa mematuhi SOP sama ada PPV mega atau kecil, memang ada beberapa kejadian di mana pusat mega dibanjiri orang ramai dan saya sudah arahkan supaya SOP dipertingkatkan serta mengambil kira kawalan kesihatan.

“Saya memahami kebimbangan disuarakan Rafidah tetapi kita perlu pastikan masih ada penggunaan PPV mega kerana jumlah suntikan di situ,” katanya pada sidang media bersama Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba mengenai perkembangan PICK secara maya hari ini.

Semalam, bekas Ketua Wanita UMNO Tan Sri Rafidah Aziz bahawa PPV mega seharusnya terletak di peringkat daerah dengan memanfaatkan dewan serbaguna setempat.

Mengulas lanjut, Khairy berkata penubuhan PPV Mega juga dapat mencegah kemungkinan wujud “kluster pusat vaksinasi Covid-19” yang berpunca daripada kesesakan orang ramai, dengan ramai yang beratur berjam-jam sebelum divaksin.

Dalam pada itu, Khairy berkata, program vaksinasi pekerja asing akan dilaksanakan menerusi Pogram Vaksinasi Industri yang akan diumumkan lebih lanjut minggu depan.

“Kita perlu beri vaksin kepada mereka yang terbabit dalam industri yang tidak boleh ditutup ketika ‘lockdown’ atau tidak boleh bekerja dari rumah. Kita akan berikan secepat mungkin vaksin kepada rakyat Malaysia termasuk warga asing,” katanya.

Sementara itu, Dr Adham berkata, KKM akan menggunakan RTK-Antigen bagi mempercepatkan proses mengesan kes positif Covid-19 dalam kalangan komuniti supaya pencegahan penularan jangkitan dapat dilakukan dengan cepat.

Bagaimanapun, ujian kit pantas itu hanya tertakluk kepada individu yang tinggal di kawasan disahkan mempunyai kes jangkitan melebihi 10% daripada populasi.

“Mana-mana individu yang dikenalpasti positif, mereka akan terus diberi surat Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) dan dipakaikan gelang pengawasan.

“Sekiranya individu berkeadaan mendapati gejala bertambah teruk, mereka dinasihatkan untuk segera ke klinik kesihatan berdekatan,” katanya.

Sementara itu, Khairy meminta individu yang mendaftar untuk mendapatkan vaksin COVID-19 melalui MySejahtera dinasihatkan membuat semakan alamat di aplikasi berkenaan.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin, berkata sebelum ini timbul isu individu yang mendaftar untuk mendapatkan vaksin melalui MySejahtera di berikan janji temu di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di negeri lain.

Katanya, apabila semakan dilakukan, pihaknya mendapati ia berlaku ketika pendaftaran dibuat individu terbabit menggunakan Google Maps API untuk menetapkan lokasi masing-masing dengan menaip nama taman perumahan atau lokasi mereka.

Beliau berkata, apabila carian Google Maps API kemudian membuat padanan terhadap nama taman perumahan atau lokaliti yang mempunyai nama yang sama di seluruh negara.

“Sebagai contoh, ada seseorang menetap di Taman Bahagia di Kuala Lumpur dan menaip ‘Taman Bahagia’ dan semua Taman Bahagian di Malaysia akan disenaraikan sebagai cadangan Google Maps API.

“Mereka kemudian ‘klik’ pada ‘Taman Bahagia’ yang pertama menyebabkan penetapan itu dibuat ke Taman Bahagia di Sandakan, Sabah.

“Berikutan itu, kami letakkan ciri tambahan dalam MySejahtera untuk anda mengesahkan alamat sebenarnya termasuk negeri dan poskod.

Mesej saya kepada pengguna MySejahtera, sila kemas kini alamat anda supaya insiden itu dapat dikurangkan dan dihentikan,” katanya pada sidang media Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) secara maya, hari ini.

Pada masa sama Khairy berkata, pihaknya juga akan memperkenalkan ‘help desk’ interaktif untuk membantu kes yang dihantar ke PPV di negeri lain atau jauh daripada alamat masing-masing kerana isu Google Maps API itu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.