PKP 3.0 tidak beri kesan buruk seperti PKP 1.0

34

31 MEI: Kesan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dijangka tidak memberi kesan buruk seperti PKP 1.0 kerana banyak sektor penting ekonomi tetap beroperasi walaupun tidak berada pada kapasiti penuh.

Selain itu, dasar fiskal dan monetari yang agak longgar dibandingkan tahun 2020, dasar kegiatan ekonomi lebih meluas berlaku, kata RHB Research dalam nota penyelidikannya hari ini.

“Keadaan pasaran buruh berada pada fasa pemulihan dan kami menjangkakan kadar pengangguran akan menurun pada separuh kedua 2021 hingga 4.0 peratus daripada suku pertama pada sekitar 4.8 peratus.

“Aktiviti ekonomi global pula berkemungkinan akan kekal kukuh untuk kembali pulih tahun ini.

“Prospek separuh kedua untuk aktiviti sektor pembuatan dalam fasa pemulihan didorong oleh pemulihan sederhana dalam perbelanjaan pengguna untuk kenderaan, elektronik isi rumah, perbelanjaan secara berterusan untuk bahan asas dan bahan binaan,” katanya.

Bagi hartanah kediaman, RHB Research berkata suku kedua 2021 akan mengalami kemerosotan dengan suku kedua 2021 cenderung ke arah pemulihan yang sederhana ketika prospek pendapatan dan pekerjaan bertambah baik.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.