Ibu bapa bawa anak ke tempat berisiko boleh diambil tindakan

5

31 MEI: Ibu bapa yang membawa anak berusia 18 tahun ke bawah ke tempat sesak dan berisiko berlaku penuralan COVID-19 boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata kertas siasatan itu boleh dibuka atas kesalahan melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Beliau berkata, sehingga kini kes COVID-19 membabitkan kanak-kanak ialah sebanyak 82,341 kes dengan kategori paling tinggi ialah mereka berusia 13 hingga 17 tahun iaitu 27,402.

“Berdasarkan Akta 342 tiada peraturan yang boleh dikeluarkan kompaun terhadap ibu bapa yang membawa anak ke tempat sesak atau kawasan penularan COVID-19.

“Tetapi dengan SOP dikeluarkan MKN yang sudah diwartakan, ibu bapa yang ingkar boleh dibuka kertas siasatan untuk diadili,” katanya pada sidang media mingguan bersama Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin.

Mengulas lanjut, Dr Adham berkata, bagi kanak-kanak berumur sehingga empat tahun, kes positif COVID-19 ialah 19,851, lima hingga enam tahun (8,237) dan tujuh hingga 12 tahun (26,851).

Katanya, golongan berusia di bawah 18 tahun yang dijangkiti COVID-19 ini adalah kategori satu, dua dan tiga serta tiada yang dikesan memerlukan unit rawatan rapi (ICU).

“Buat masa ini, kes positif COVID-19 membabitkan kanak-kanak pada tahap empat dan lima yang memerlukan seseorang itu dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) atau alat bantuan pernafasan, belum dikesan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.