COVID-19: MAIK sedia ambil tindakan pada penceramah

29

30 MEI: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) akan mengambil tindakan tegas terhadap pemegang tauliah termasuk imam masjid dan penceramah agama yang menyebarkan dakyah songsang berkaitan vaksin COVID-19 di negeri ini.

Timbalan Yang Dipertuanya, Zulkifle Abdul Rahman berkata, MAIK memandang serius perkara itu kerana perbuatan tersebut boleh menyebabkan orang ramai tidak mahu mengambil vaksin, sekali gus membahayakan masyarakat.

Menurut beliau, pihaknya kini sedang mengenal pasti dengan teliti individu yang menyebarkan dakyah sedemikian yang memberi pandangan negatif kepada masyrakat berkaitan vaksin

“Sekiranya dikenal pasti, MAIK akan memanggil imam dan pegawai masjid yang terlibat. Sekiranya terbukti, tindakan sewajarnya akan diambil sebagaimana titah Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V,” katanya kepada media ketika ditemui Pejabat MAIK, Kota Bahru, Kelantan, hari ini. 

Terdahulu, Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, melarang sebarang penyampaian dan pengajaran kuliah bertentangan dasar kerajaan berkaitan penularan wabak serta Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.

Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK), Tengku Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz, berkata larangan itu dibuat selepas pihaknya mendapati segelintir pendakwah, termasuk pemegang tauliah mengajar MAIK, membuat kenyataan bertentangan dasar kerajaan berhubung perkara terbabit. 

Beliau yang juga merupakan Tengku Temenggong Kelantan berkata, jika mana-mana pegawai masjid bandar/jajahan/mukim, pemegang tauliah mengajar MAIK dan pendakwah didapati melakukan perkara berkenaan, MAIK tidak akan teragak-agak mengenakan tindakan tegas.

Sementara itu, Zulkifli memberitahu, MAIK akan bekerjasama rapat dengan ketua jajahan dan jabatan agama untuk mendapatkan maklumat dan melaporkan kesalahan tersebut kepada MAIK.

“Di setiap masjid ada petugas khas untuk kesan pelanggaran ceramah berkaitan vaksin dan SOP.

“Iman dan penceramah berperanan besar kepada masyarakat, oleh kerana itu ceramah yang bertentangan dibimbangi menimbulkan kegusaran dalam kalangan rakyat,” katanya.

Dalam perkembangan sama, beliau berkata, setakat ini seorang imam di Masjid Telipot di sini dan lima kakitangan MAIK disahkan positif COVID-19.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.