Bersatu cadang segerakan vaksin kepada pengamal media

57

30 MEI: Ketua Penerangan Bersatu Malaysia Datuk Wan Saiful Wan Jan, mahu kerajaan menyegerakan pemberian vaksin kepada pengamal media di negara ini.

Menurutnya, sebagai tanda penghargaan kerajaan Perikatan Nasional kepada para wartawan, dan sempena Hari Wartawan Nasional yang disambut kelmarin, beliau harap proses memberikan vaksin kepada wartawan akan dapat diselesaikan dengan seberapa cepat.

“Ini supaya rakan-rakan pengamal media dapat menjalankan tugas mereka dengan lebih yakin,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

WAN SAIFUL

Wan Saiful turut mengucapkan syabas kepada Menteri Penyelaras Program Imunisasi Kebangsaan Covid-19 (PICK), Khairy Jamaluddin yang beberapa hari lepas mengumumkan hampir 6,000 orang pengamal media dalam senarai penerima vaksin dalam tempoh terdekat ini.

Jelasnya, ia menunjukkan keprihatinan Khairy dan kerajaan Perikatan Nasional terhadap kebajikan pengamal media yang setiap hari memainkan peranan penting memastikan rakyat mendapat maklumat tepat.

“Jasa wartawan dalam menyampaikan informasi terkini kepada rakyat memang tidak dapat dinafikan.

“Tanpa wartawan, mustahil berita-berita dan maklumat penting akan dapat disebarluaskan ke seluruh negara dengan cepat dan pantas, termasuklah berita-berita mengenai wabak yang sedang melanda ini,” katanya. 

Justeru, katanya, ramai wartawan meredah pandemik ini demi mendapat berita yang betul untuk dilaporkan.

Maka, tegasnya, memang amat wajarlah pengiktirafan dan penghargaan diberikan kepada pengamal media dengan cara meletakkan mereka sebagai “frontliners” dan memberi keutamaan kepada mereka dalam mendapatkan vaksin. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.