Amirudin akui wujud salah faham babitkan kenyataan CITF

18

29 MEI: Wujud salah faham berhubung kenyataan Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) dan penyedia perkhidmatan sistem pengesanan kontak Kerajaan Selangor, Selangkah Ventures Sdn Bhd (SELANGKAH) semalam, tegas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari.

Katanya, susulan itu, beliau sudah menghubungi Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin mengenai perkara terbabit.

“Saya baharu berkomunikasi dengan YB (Yang Berhormat) Khairy (Jamaluddin). Mengenai kenyataan CITF dan SELANGKAH, terdapat salah faham dalam kenyataan semalam.

“Esok beliau (Khairy) undang saya untuk bertemu bagi menyelaras gerak kerja yang lebih padu.

“Benda boleh bincang, kenapa perlu ‘war’ (perang) di media,” ciapnya di Twitter hari ini.

Semalam, CITF dalam kenyataannya, mendapati ada individu mendapat janji temu bagi vaksin AstraZeneca kerana didaftarkan pihak lain tanpa persetujuan mereka.

Justeru, semakan dan siasatan awal mendapati, beberapa slot vaksin itu ditempah bagi pihak lain dalam jumlah besar tanpa pengetahuan penerima.

CITF turut mendapati tempahan itu dilakukan menerusi beberapa alamat protokol internet (IP) sama dan sudah menghubungi wakil SELANGKAH yang dikesan antara pihak membuat tempahan slot vaksin terbabit dalam jumlah banyak.

Namun, Ketua Pegawai Eksekutif SELANGKAH, Tengku Iesta Tengku Alaudin dalam kenyataan balasnya, menafikan dakwaan itu dan menegaskan tuduhan berkenaan tidak mempunyai asas sama sekali.

Katanya, SELANGKAH tidak pernah dihubungi CITF bagi membincangkan isu terbabit dan sedia mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak yang mencemarkan imej syarikat berkenaan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.