SOP Penahanan Suspek Di Lokap Bakal Ditambah Baik 

14

28 MEI: Kementerian Dalam Negeri (KDN) menegaskan Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang didapati cuai sehingga mengakibat kematian individu ketika tahanan di lokap. 

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, pihaknya telah mengarahkan pihak polis bagi menambah baik prosedur operasi standard (SOP) mengenai tahanan suspek. 

“KDN menegaskan bahawa segala siasatan berhubung kes-kes tersebut dilaksanakan dengan menyeluruh, adil dan telus berlandaskan lunas perundangan sedia ada.

“Tindakan tegas tanpa kompromi akan diambil terhadap mana-mana pihak yang didapati cuai semasa penugasan ataupun melakukan sebarang kesalahan yang mengakibatkan kejadian seumpamanya,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini. 

Beliau berkata demikian bagi mengulas gesaan Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago terhadap kematian dalam tahanan terbaharu yang didakwa kononnya terdapat percanggahan sekitar kematian pengawal keselamatan berusia 42 tahun itu.

Santiago pada minggu lalu berkata antara percanggahan itu adalah laporan menyatakan Sivabalan Subramaniam meninggal dunia pada 12.25 tengah hari sedangkan polis menghubungi adiknya pada 3 petang untuk memaklumkan abangnya dalam keadaan kritikal di Hospital Selayang.

Justeru itu, Hamzah mengesahkan PDDM telah memulakan siasatan menyeluruh mengenai kes-kes dalam tahanan, baru-baru ini.

“KDN melalui PDRM juga bersedia untuk terus menambah baik SOP mengenai penahanan suspek dalam lokap dari semasa ke semasa bagi memastikan kejadian seumpama ini tidak berulang,”katanya. 

Terdahulu, keluarga Sivabalan mendakwa dia meninggal dunia di Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak kurang sejam selepas ditahan dan Polis menahan Sivabalan berhubung kes pemerasan yang berlaku pada 2016.

Kematiannya menyusul kurang sebulan selepas IPD Gombak terbabit dalam kontroversi kematian peniaga susu lembu, A Ganapathy dalam tahanan polis. 

Pihak polis telah mengesahkan Sivabalan mempunyai sejarah rawatan penyakit jantung dan dilaporkan mengalami sesak nafas dan telah menghubungi Hospital Selayang untuk bantuan kecemasan.

Kematiannya dikelaskan sebagai mati mengejut, sementara menunggu laporan lengkap dari jabatan forensik Hospital Kuala Lumpur.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.