Sarawak dijangka jadi negeri pertama selesaikan vaksinasi

58

28 MEI: Kerajaan menjangkakan Sarawak bakal menjadi negeri pertama di Malaysia yang selesai sepenuh memberi vaksinasi kepada semua penduduknya yang berusia 18 tahun ke atas pada Ogos ini.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin, berkata Kerajaan Persekutuan memberi jaminan akan menghantar dos vaksinani mencukupi di bawah program PICK untuk 2 juta penduduk Sarawak, dalam tempoh ditetapkan.

Sebelum ini Sarawak dilaporkan bakal menerima 500,000 dos vaksin Sinovac pada minggu ini yang dibeli menerusi inisiatif kerajaan negeri, manakala 500,000 dos lagi tidak lama selepas itu.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan negeri menyatakan hasrat mereka untuk membeli dan mendapatkan vaksin mereka sendiri.

“Berikutan itu dengan jaminan diberikan oleh Ketua Menteri dan Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah Embas, bekalan penuh akan diberikan oleh Kerajaan Persekutuan kepada kerajaan negeri Sarawak, seperti yang dijanjikan,” dalam sidang media secara maya menerusi aplikasi Zoom hari ini.

Mengulas lanjut, Khairy berkata penghantaran berskala besar akan dilakukan pada minggu pertama Jun ini membabitkan 380,000 dos akan dihantar ke negeri ini dan akan berterusan setiap minggu sehingga sasaran 4.4 juta dos (untuk 2.2 juta rakyat Sarawak) tercapai.

Bagaimanapun, Khairy berkata kerajaan negeri perlu memberikan tidak kurang dari 45,000 dos sehari jika mereka ingin melakukan vaksinasi penuh sebelum akhir bulan Ogos.

“Oleh itu tumpuan akan diberikan untuk mendirikan pusat pengedaran vaksin (PPV) baru dan meningkatkan kapasiti tenaga kerja di PPV, yang terdiri dari kedua-dua pegawai perubatan dan bukan perubatan yang diperlukan untuk mempercepat vaksinasi di Sarawak,” katanya.

Dalam pada itu, Khairy berkata dalam pertemuannya dengan Uggah hari ini, mereka bersetuju menubuhkan jawatankuasa kerja untuk menyelaraskan penubuhan PPV industri di kilang dan ladang (ladang sic) agar pekerja mendapat vaksin di lokasi.

Khairy berkata pihaknya tidak menolak kemungkinan lebih banyak klinik dan hospital swasta akan terbabit dengan program PICK di Sarawak berbanding sekarang hanya melibatkan 39 doktor swasta dan tujuh hospital swasta sahaja.

“Kerajaan akan mengerakan pasukan ke rumah panjang, luar bandar dan kawasan terpencil bagi menggalakan penduduk mendaftarkan diri untuk menerima suntikan vaksin Covid-19.

“Terdapat juga pendaftaran vaksinasi hibrid, baik secara manual maupun melalui aplikasi My Sejahtera untuk mereka yang tidak mempunyai internet atau peranti digital,” katanya.

Khairy juga memberi jaminan bahawa rancangan vaksinasi yang dipercepat untuk Sarawak sama sekali tidak mengambil vaksin yang direncanakan untuk diberikan ke negeri
lain.

Beliau memberi jaminan kepada mereka yang tinggal di Lembah Klang bahawa vaksinasi akan meningkat, terutama di Selangor, yang masih mencatat jangkitan tertinggi.

Katanya, rancangan dipercepatkan adalah untuk memastikan bahawa semua rakyat Sarawak diberi vaksin pada saat negeri itu mengadakan pilihan raya.

“Jika darurat berakhir pada 1 Ogos, dan itu merupakan jangka waktu darurat, maka Sarawak harus mengadakan pilihan raya negeri (dalam 60 hari),” katanya.

Sementara itu, Uggah berkata, kerajaan negeri berpuas hati dengan jadual penyampaian vaksinasi yang diberitahu kepada mereka hari ini.

Beliau berkata, tenaga kerja dan kemudahan di lapangan kini mampu menampung 50,000 suntikan sehari.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.