Ezam bakal cabar MB Selangor?

102

28 MEI: Biarpun negara masih lagi dalam tempoh darurat, namun bahang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), kini semakin panas apabila ramai pemimpin politik mula turun padang bertemu pengundi.

Ini termasuklah bekas orang kuat Presiden PKR, Ezam Mohd Nor, yang berkongsi beberapa keping gambar di laman Facebooknya yang menunjukkan beliau kini aktif turun padang menghulurkan bantuan kepada pengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Tua, Gombak, Selangor.

Tindakan itu memberi gambaran awal bahawa besar kemungkinan akan berlaku pertembungan tiga penjuru antara Menteri Besar Selangor Datuk Amirudin Shari (penyandang kerusi DUN Sungai Tua sekarang), Muafakat Nasional (gabungan UMNO dan PAS) dan Ezam jika beliau membuat keputusan bertanding pada PRU-15

Ezam yang memimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Gerak 88 mengumumkan kumpulan berkenaan akan bertanding 46 kerusi DUN di Selangor dan Kedah pada PRU-15 nanti.

EZAM akan bertembung dengan Amiruddin dan wakil Muafakat Nasional jika bertanding di DUN Sungai Tua pada PRU-15 nanti.

Fokus utama NGO Gerak 88 adalah untuk meletakkan calon di mana sekutu Pengerusi Pejuang Tun Dr Mahathir Mohamad dan Ahli Parlimen Gombak, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali bertanding pada PRU-19.

“Kedah dan Selangor menjadi tumpuan kerana ancaman reformasi terbesar di dua negeri ini. Kedah masih menjadi tapak utama bagi musuh nombor satu reformasi Dr Mahathir Mohamad.

“Manakala Selangor masih bersarang dengan kuncu-kuncu Azmin Ali yang berpotensi merosakkan reformasi selepas PRU15,” katanya menerusi sidang media di sebuah hotel di Ampang, baru-baru ini.

Ezam yang juga bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) ketika Anwar dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, pada 1998 berkata calon Gerak 98 akan bertanding sebagai calon bebas serta perihal logo dan perkara berkaitan akan diumum selepas Parlimen dan DUN dibubarkan.

Malah, Ezam sendiri memberi bayangan bahawa dia akan membuat kemunculan pada PRU15 kelak dengan menentang Amirudin di DUN Sungai Tua.

Ezam kembali menyertai Umno selepas PRU12 dan kemudian sekali lagi meninggalkan Umno dan selepas itu menyertai Bersatu pula.

Tidak lama selepas menyertai Bersatu, Ezam kemudiannya mengumumkan keluar dari parti itu dan mengumumkan penubuhan sebuah parti baru yang dikenali dengan nama Parti Bebas Rasuah.

Selepas beberapa bulan, Ezam mengumumkan pula keluar dari parti yang ditubuhkannya itu dan memberi perhatian kepada badan bukan kerajaan yang dikenali sebagai Hisbah yang diasaskan beberapa tahun sebelum itu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.