Permohonan kebenaran berkahwin ditangguh mulai hari ini- JHEAINS

26

28 MEI: Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) memutuskan untuk menangguhkan permohonan kebenaran berkahwin di negeri ini, mulai hari ini.

Tindakan tersebut dibuat berdasarkan keadaan semasa dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang sedang dikuatkuasakan.

JHEAINS dalam satu kenyataan berkata, hanya akad nikah bagi pasangan yang sudah mendapat kebenaran berkahwin akan dilakukan di JHEAINS atau Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) masing-masing, tertakluk kepada kekosongan tarikh yang dijadualkan.

“Mereka yang telah mendapat tarikh untuk majlis akad nikah di PAID pada ketetapan yang diberikan, majlis berkenaan akan tetap dilangsungkan kecuali ada perubahan atau makluman pembatalan oleh JHEAINS atau PAID.

“Namun, JHEAINS tidak akan memproses sebarang permohonan kebenaran berkahwin mulai 28 Mei sehingga ke suatu tarikh yang akan dimaklumkan kelak,” katanya.

Kenyatan itu turut menyatakan, mereka yang sudah menghantar permohonan kebenaran berkahwin sebelum tempoh penangguhan, tidak perlu mengemukakan permohonan baharu.

Katanya, pihaknya juga akan melanjutkan tempoh kebenaran berkahwin selama tiga bulan selepas PKP berakhir sekiranya kebenaran itu sudah melepasi 90 hari.

“Bagaimanapun mereka yang berkenaan perlu hadir ke PAID yang mengeluarkan surat kebenaran itu bagi tujuan pelanjutan tempoh dan permohonan pindaan tarikh berkenaan adalah percuma,” katanya.

Mengenai status keputusan ujian HIV praperkahwinan yang hanya sah selama enam bulan, beliau berkata, JHEAINS masih menerima pakai keputusan saringan HIV terbabit dengan pelanjutan sah laku sehingga dua bulan selepas PKP berakhir.

Katanya, mereka perlu hadir ke PAID daerah masing-masing untuk mendapatkan pelanjutan tempoh berkenaan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.