Masyarakat patuhi peraturan beli belah dua jam-KPDNHEP

25

28 MEI: Pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sudah memeriksa 144 kompleks perniagaan di seluruh negara sepanjang dua hari Operasi Had 2 Jam (OPS HAD2J) dilaksanakan.

Menteri KPDNHEP, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, berkata dalam operasi itu seramai 7,179 pengunjung diperiksa aplikasi MySejahtera masing-masing bagi menentukan mereka tidak berada di premis melebihi dua jam.

“Pemeriksaan semalam dan kelmarin masih menumpukan kompleks perniagaan besar yang berpotensi menjadi tempat tumpuan orang ramai.

“Tempoh paling singkat pengunjung dikesan berada dalam premis adalah lima minit, manakala paling panjang adalah satu jam 50 minit.

“Setakat ini tiada kompaun dikeluarkan,” katanya kepada media selepas menjalankan tinjauan operasi OPS HAD2J di Mid Valley, Kuala Lumpur hari ini.

Alexander berkata, penguatkuasaan OPS HAD2J akan diteruskan ke premis lain, termasuk pasar malam, pasar tani, kedai runcit dan kedai serbaneka bagi memastikan pematuhan penuh operasi.

Bagi memastikan keberkesanan had masa maksimum itu, katanya, orang ramai digalak merancang perjalanan dan menyenaraikan barangan ingin dibeli.

Jelasnya, selain pematuhan had masa maksimum dua jam, semua pihak sama ada pengguna atau peniaga perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditetapkan.

“KPDNHEP memohon kerjasama pihak pengurusan kompleks, pasar raya, agensi dan sebagainya untuk berperanan ke arah memastikan pematuhan sepenuhnya terhadap perkara ini,” katanya.

Beliau berkata, penggunaan buku rekod dibenarkan untuk kawasan bermasalah liputan internet, selain mereka yang tidak mempunyai telefon pintar.

“KPDNHEP mengalu-alukan pendekatan kreatif pengusaha kompleks, seperti memperkenalkan sistem pelekat berwarna mengandungi tarikh dan waktu masuk pelanggan, selain meletakkan pegawai khas mengingatkan pematuhan SOP kepada pelanggan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.