Gambar petugas kesihatan keletihan runtun hati netizen

39

28 MEI: Perkongsian lima gambar situasi dialami petugas barisan hadapan dimuat naik Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah di Facebook sebentar tadi, mengundang sebak dan simpati pengikut laman sosialnya.

Gambar itu memaparkan kesukaran dialami kakitangan kesihatan dalam menjalankan tanggungjawab merawat pesakit COVID-19.

Kelihatan di gambar itu kakitangan kesihatan yang masih mengenakan kelengkapan perlindungan diri (PPE), terduduk keletihan dan tertidur, selain pakaian basah kuyup kerana peluh.

Kakitangan KKM yang terduduk keletihan dan baju yang dipakai basah kuyup kerana peluh.

Ternyata, perkongsian yang menerima lebih 21,000 tanda suka, 1,300 komen dan 2,100 perkongsian dalam hanya sejam dimuat naik itu benar-benar menyentuh hati pengikut laman sosial terbabit apabila mereka meninggalkan komen melahirkan perasaan terharu dan insaf terhadap pengorbanan besar serta perjuangan kakitangan kesihatan.

Mereka turut mengucapkan penghargaan, terima kasih dan mendoakan setiap kakitangan kesihatan, terutama yang menguruskan COVID-19 dipermudahkan serta menerima ganjaran daripada Allah.

“Terima kasih  petugas barisan hadapan, kami sentiasa menghargai pengorbanan nyawa dan jiwa raga tuan puan di sana.

“Semoga mereka terus kuat menghadapi situasi demi situasi…tolonglah rakyat Malaysia duduk di rumah jaga prosedur operasi standard (SOP).

“Allahu…sangat sedih tengok keadaan barisan hadapan kita…walaupun tidak berada di tempat kalian namun kami dapat merasai perit yang dilalui…hanya Allah dapat membalas segala pengorbabab dilakukan.”

Demikian adalah antara komen ditinggalkan pengikut di laman sosial berkenaan. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.