4 lelaki main snuker, penjaga premis dikompaun RM16,000

25

28 MEI: Empat individu dikenakan kompaun RM1,500 setiap seorang selepas tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana mengunjungi premis snuker di Telok Mas, Melaka, semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) negeri, Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman, berkata kesemua individu berusia antara 22 sehingga 27 tahun itu ditahan ketika bermain snuker di premis terbabit dalam satu operasi dijalankan pihaknya.

Penjaga premis itu yang berusia 27 tahun, katanya, dikompaun RM10,000.

“Semasa menjalankan operasi, sepasukan pegawai dan anggota JSJ Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka mendapati sebuah pusat snuker di sekitar Telok Mas sedang beroperasi.

“Hasil pemeriksaan menyaksikan kita menahan seorang penjaga premis berusia 27 tahun dan empat lelaki yang bermain snuker serta kompaun dikeluarkan,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Mohd Sukri berkata, pusat snuker beroperasi di bahagian tingkat atas lot rumah kedai itu juga dikesan menjalankan perniagaan tanpa lesen sah.

Pihak polis, jelasnya, turut merampas peralatan bermain snuker dan buku catitan bayaran pemain serta siasatan awal mendapati, premis itu baharu dua hari menjalankan perniagaan sepanjang tempoh PKP 3.0.

Katanya, kompaun kepada semua lelaki itu dikenakan mengikut Perkara 16 Peraturan Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPPPB) Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan (LLDKTJ) 2021.

“Mereka turut dibawa ke IPD Melaka Tengah untuk siasatan dibawah Seksyen 6 Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 2001,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.