Tiada Kes Vandalisme, Zina di PKRC Kelantan-Dr Mohd Azman

61

27 MEI : Laporan sebuah stesen televisyen menerusi portalnya yang mendakwa berlaku kegiatan vandalisme serta persetubuhan luar nikah di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) Kelantan adalah tidak benar.

Pengarah PKRC Kelantan, Dr Mohd Azman Yacob, berkata laporan berkenaan tidak benar sama sekali kerana kejadian seperti itu tidak pernah berlaku di PKRC sejak pusat berkenaan beroperasi awal tahun ini.

Menurut beliau, kejadian yang berlaku bukan membabitkan PKRC sebaliknya di stesen kuarantin dan penghuni di stesen berkenaan menempatkan kontak rapat kepada pesakit yang positif COVID-19.

“PKRC yang dibuka setakat ini hanya membabitkan satu gender sahaja dan laporan yang dikeluarkan itu sangat sensitif yang memberi impak negatif kepada masyarakat. Pihak stesen televisyen berkenaan tidak sepatutnya melaporkan berita seperti itu kerana kita khuatir orang ramai akan takut untuk masuk ke PKRC walaupun positif COVID-19.

“Sekarang ini kita tengah berperang dengan COVID-19 selain memujuk masyarakat supaya masuk ke PKRC sebaik disahkan positif wabak berkenaan. Kita tidak mahu penyiaran berita berbentuk seperti itu mengganggu urusan kami dalam memutuskan rantaian COVID-19,” katanya kepada media selepas melawat PKRC Dewan Jubli Perak Kota Bahru, Kelantan, hari ini.

Terdahulu, portal berkenaan melaporkan perbuatan vandalisme serta masalah sosial termasuk penghuni melakukan persetubuhan luar nikah adalah antara kesalahan yang dikesan di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) di Kelantan.

Penyelaras Stesen Kuarantin Kelantan, Kapten Angkatan Pertahanan Awam (APM) Mohd Shafie Ramli, dilaporkan berkata selain itu terdapat juga kes penghuni melarikan diri sebelum tamat tempoh kuarantin.

Dalam perkembangan lain, Mohd Azman memaklumkan, dua lagi Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) dibuka di Kelantan, menjadikan keseluruhan 13 PKRC sehingga hari ini.

Beliau berkata, pembukaan dua PKRC membabitkan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kampung Laut di Tumpat dan Dewan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara di Tanjung Chat itu susulan peningkatan kes Covid-19 sehingga mencecah lebih 600 kes harian.

“SMK Kampung Laut mampu memuatkan 200 pesakit Covid-19 dan mula beroperasi hari ini. PKRC itu menggunakan asrama sekolah dan boleh menempatkan pesakit Covid-19 berusia 35 tahun ke bawah.

” Dewan JKKN pula boleh menempatkan 250 pesakit dan dijangka beroperasi sepenuhnya pada minggu hadapan dan kami perlu menyelesaikan masalah infra dari segi alat pendingin hawa dan pesakit akan mula dimasukkan sebaik perkara itu selesai.

“Kami mengkhususkan PKRC berkenaan bagi menempatkan pesakit Covid-19 dari kepulauan Tumpat termasuk Pulau Seratus, Teluk Renjuna dan Pulau Suri yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD),” katanya

Sementara itu, Mohd Azman memaklumkan penggunaan Unit Rawatan Rapi Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) penuh selain penggunaan katil di PKRC di Kelantan juga sudah melebihi 95 peratus susulan peningkatan kes COVID-19 di negeri itu.

“Kelantan mencatatkan peningkatan kes COVID-19 sejak seminggu lalu sehingga mencecah lebih 600 kes setiap hari menyebabkan kapasiti PKRC sudah melebihi 95 peratus. Setiap PKRC yang dibuka hanya mampu bertahan tiga hari sahaja sebelum penuh. 

“Keperluan ICU memang tinggi dan kapasiti PKRC juga cepat penuh memandangkan kita tidak menggalakkan mereka menjalani kuarantin di rumah. Hingga kini seramai 1,000 pesakit yang sedang menjalani kuarantin di rumah kerana keadaan kediaman mereka yang bersesuaian,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.