Tarikh janji temu suntikan diberikan mulai malam tadi

31

27 MEI: Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) memaklumkan, tarikh janji temu suntikan kepada individu yang menempah vaksin AstraZeneca secara sukarela sudah mula diberikan sejak malam tadi.

Menurut kenyataan JKJAV, pemberian itu dibuat secara berperingkat, justeru individu yang belum mendapat tarikh terbabit, bakal menerimanya dalam tempoh terdekat.

“Janji temu bagi tempahan AstraZeneca pusingan kedua sudah mula diberikan sejak malam tadi.

“Bagi mereka yang berjaya membuat tempahan tetapi masih belum menerima janji temu, jangan bimbang.

“Janji temu anda akan dapat dilihat dalam masa terdekat,” menurut kenyataan di Twitter JKJAV itu.

Semalam, sebanyak 956,609 slot suntikan AstraZeneca ditawarkan secara sukarela bagi pusingan kedua, khusus kepada individu berumur 18 tahun ke atas di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Johor dan Sarawak.

Tawaran itu yang dibuka pada jam 12.00 tengah hari menerima sambutan menggalakkan apabila kesemua slot habis ditempah hanya dalam masa sejam.

Sebelum ini, mereka yang berumur 18 tahun ke atas ditawarkan 29,183 slot vaksin AstraZeneca.

Kerajaan menawarkan sebanyak 1,261,000 slok vaksin jenis itu secara sukarela kepada rakyat negara ini, termasuk 275,208 khusus kepada warga emas berminat yang sudah menempahnya pada 2 Mei lalu.

Vaksin dari United Kingdom (UK) itu ditawarkan secara sukarela dan terbuka kepada rakyat Malaysia di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Pemberian tawaran secara sukarela itu dibuat selepas mengambil kira kebimbangan rakyat berhubung kesan sampingan suntikan terbabit, seperti kes pembekuan darah serta kematian yang dilaporkan di beberapa negara walaupun peratusan penerima berdepan situasi berkenaan amat rendah. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.