Imigresen Lapor SPRM Siasat Video ‘Kak Siti’

74

27 MEI: Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen) akan mengambil tindakan tegas tanpa komproni jika terdapat mana-mana pegawai yang terbukti melakukan kesalahan seperti didakwa dalam sebuah video tular dalam media sosial, ‘Kak Siti kena bayar pelincir untuk masuk ke Malaysia’. 

Justeru, satu laporan dibuat kepada kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya kira-kira pukul 2.30 petang. 

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata, laporan itu dibuat oleh Timbalan Ketua Pengarah (Kawalan) Imigresen, Datuk Makhzan Mahyuddin itu bagi memastikan satu siasatan yang telus dapat dijalankan.

Menurut beliau, dalam video tersebut memaparkan seorang wanita memberi ucapan berkaitan status keberadaan dan pergerakan keluar masuk negara seorang wanita warga Indonesia yang dikenali sebagai ‘Kak Siti’.

“Dakwanya Kak Siti mempunyai pas kerja yang sah dan telah melahirkan tiga orang anak di Malaysia. Wanita terbabit telah pergi ke Batam, Indonesia bersama-sama Kak Siti dipercayai cuba membantu Kak Siti untuk masuk semula ke Malaysia.

“Turut dibangkitkan dalam ucapan itu tentang dakwaan bahawa Kak Siti perlu membayar sejumlah wang kepada individu yang didakwa sebagai pegawai imigresen bagi membantu kemasukannya ke negara ini,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, Khairul Dzaimee memaklumkan kenyataan dan dakwaan dalam video itu boleh menjejaskan imej dan nama baik Imigresen.

“Jika terbukti dakwaan di dalam video tersebut adalah benar, maka tindakan yang tegas tanpa kompromi akan diambil jika terdapat pegawai jabatan ini yang melakukan kesalahan.

“Tetapi jika didapati dakwaan di dalam video tersebut tidak benar, tindakan undang-undang yang sewajarnya boleh diambil terhadap wanita yang memberi ucapan di dalam video tersebut,” katanya.

Justeru, beliau menegaskan, pihaknya sama sekali tidak akan berkompromi dengan mana-mana pegawai dan kakitangan yang menyalahgunakan kuasa bagi tujuan kepentingan peribadi

“Imigresen tidak akan membiarkan mana-mana pihak sewenang-wenangnya cuba membuat kenyataan atau dakwaan yang tidak benar serta boleh menjejaskan nama baik Imigresen,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.