Tiada pembaziran vaksin di Kelantan – Dr Zaini

35

26 MEI: Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan, Datuk Dr Zaini Hussin, berkata tiada pembaziran vaksin COVID-19 berlaku walaupun hampir 10,000 penduduk di Kelantan tidak hadir menerima suntikan itu pada janji temu ditetapkan.

Katanya, mereka akan digantikan dengan individu lain yang sudah mendaftar bagi Fasa 2 Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (COVID-19) di negeri itu.

“Malah masih ramai penduduk Kelantan mengharapkan mereka mendapat suntikan vaksin lebih awal tanpa perlu menunggu tarikh akan diberikan melalui aplikasi MySejahtera,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

DR ZAINI

Dr Zaini berkata, orang ramai juga dinasihatkan untuk sentiasa menyemak MySejahtera bagi mengetahui status pendaftaran vaksinasi.

“Sila patuhi tarikh dan masa janji temu ditetapkan dan jika tidak dapat hadir atas sebab tidak dapat dielakkan, maklumkan kepada pusat pemberian vaksin (PPV) untuk penjadualan semula janji temu,” katanya.

Beliau berkata, orang ramai tidak dibenarkan hadir secara ‘walk-in’ kerana setiap ketidakhadiran penerima sudah mempunyai senarai pengganti untuk dipanggil.

Jelasnya, mereka perlu bersabar menanti giliran masing-masing dan mendapat vaksinasi awal bukan bermakna tidak perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Mengulas lanjut, Dr Zaini berkata setakat semalam, seramai 35,905 individu menerima suntikan dos pertama bagi fasa terbabit di negeri berkenaan.

“Seramai 66,314 orang daripada 125,744 individu berumur 60 tahun ke atas yang layak menerima suntikan vaksin bagi Fasa 2 PICK di Kelantan sudah mendaftar sebagai penerima vaksin menerusi MySejahtera,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.