Tajuddin mohon maaf tidak pakai pelitup muka

60

25 MEI: Pengerusi Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana), Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman memohon maaf kerana tidak memakai pelitup muka ketika mengadakan sidang media berkaitan kemalangan tren Transit Aliran Ringan (LRT), semalam.

Tajuddin memaklumkan beliau memakai pelindung muka lutsinar supaya pihak media dapat mendengarnya bercakap dengan lebih jelas.

“Bagaimana nak bercakap pada sidang media dengan memakai pelitup muka? Jadi saya ingat pelindung muka (lutsinar) lebih baik. 

“Pelindung muka ini bukan biasa-biasa, ditempah khas daripada sumber yang diyakini.

“Saya dimaklumkan pelindung muka sudah cukup. Saya minta maaf jika pelindung muka tidak cukup,” katanya kepada media, hari ini. 

Terdahulu, polis sudah menjalankan siasatan Tajuddin berhubung pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilakukan Tajuddin pada hari sama. 

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abidin Abdullah, berkata siasatan dijalankan ke atas video yang tular di media sosial menunjukkan Tajuddin tidak memakai pelitup muka ketika mengadakan sidang media selepas selesai meninjau lokasi insiden kemalangan membabitkan tren di Stesen LRT Kuala Lumpur.

Menurut beliau, semua mereka yang terbabit dalam kes itu akan dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi untuk memberi keterangan dalam tempoh terdekat. 

Beliau turut mengesahkan siasatan dilakukan mengikut Seksyen 21A Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) dan Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkutan) 2021.

Dalam pada itu, Tajuddin turut mengesahkan bahawa polis akan mengambil keterangan dari dirinya berkenaan dakwaan tersebut. 

Ahli Parlimen Pasir Salak itu menafikan dakwaan bahawa beliau tidak memakai pelitup muka ketika meninjau lokasi insiden kemalangan membabitkan tren di Stesen LRT Kuala Lumpur.

“Polis mungkin mahu menyiasat  kerana ada yang tidak puas hati dengan ada yang dakwa saya tidak memakai pelitup muka.

“Namun, saya memakai pelitup muka ketika melawat terowong LRT dan membuat tinjauan, cuma bukan semasa sidang media semalam,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.