Berniaga lebih masa, pemilik dikompaun RM10,000

9

26 MEI: Biarpun waktu perniagaan semua permis, kecuali farmasi dihadkan sehingga jam 8 malam bermula semalam susulan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang lebih ketat, masih terdapat pengusaha perniagaan yang berdegil dan tidak memahami arahan itu, malah memberikan alasan tidak logik. 

Semalam, seorang pemilik kedai gunting rambut di Bahau, Jempol, Negeri Sembilan berumur 40 tahun dikenakan kompaun RM10,000 kerana tidak mematuhi SOP PKP 3.0 dengan alasan tidak mengetahui had masa perniagaan sudah berubah.

Ketua Polis Daerah Jempol, Superintendan Hoo Chang Hook, berkata pemeriksaan anggota polis pada jam 8.10 malam tadi mendapati, operasi premis itu masih dijalankan melebihi masa dibenarkan.

“Ketika pemeriksaan, dua pelanggan turut berada di dalam kedai dengan seorang daripadanya sedang menunggu giliran untuk menggunting rambut.

“Dua pelanggan yang masing-masing berumur 19 tahun, dikenakan kompaun RM1,500 kerana tidak memakai pelitup muka.

“Apa sahaja alasan diberikan, semua aktiviti perniagaan dibenarkan sehingga jam 8 malam saja,” katanya kepada media, hari ini.

Chang Hook berkata, pihak polis akan sentiasa melakukan pemeriksaan bagi memastikan peniaga mematuhi SOP PKP 3.0 ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Bagi pihak yang tidak mematuhinya, kompaun dikeluarkan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.