Najib cadang Tajuddin minta maaf, tambah bantuan

125

26 MEI: Pengerusi Prasarana Berhad (PRASARANA), Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman bersedia memohon maaf mengenai cara beliau mengendalikan sidang media, berhubung insiden tren Transit Aliran Ringan (LRT), semalam.

Ahli Parlimen UMNO itu turut memaklumkan, beliau akan meminta PRASARANA menanggung sepenuhnya kos perubatan mangsa, selain menaikkan jumlah bantuan kewangan kepada mereka daripada RM1,000 ke satu angka lebih memuaskan.

Perkara itu dimaklumkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menerusi perkongsiannya di Facebook, selepas beliau menghubungi Ahli Parlimen Pasir Salak berkenaan.

“Sebentar tadi saya telefon Tajuddin yang juga Ahli Parlimen UMNO dan dia boleh agak apa saya nak cakap.

INSIDEN dua LRT bertembung berhampiran Stesen Kampung Baru, malam kelmarin mengakibatkan 213 penumpang cedera.

“Beliau mengaku melakukan kesilapan dalam sidang media mengenai kemalangan LRT,” katanya.

Najib berkata, Tajuddin turut menerima nasihat dan teguran beliau supaya membuat permohonan maaf kerana tragedi yang menyaksikan ramai cedera parah itu bukan masa untuk berseloroh.

“Dia akui tak sepatutnya dia mengendalikan sidang media sebegitu rupa dan sepatutnya dikendalikan dengan lebih baik, penuh empati serta maklumat, malah dia juga akan meminta maaf kepada wartawan yang hadir, terutama Phoenix TV,” katanya.

Menerusi perkongsian itu, Najib berkata, selain meminta PRASARANA menaikkan jumlah bantuan kewangan kepada mangsa yang diberi sebagai bantuan kecemasan, Tajuddin memaklumkan, pihak syarikat berkenaan akan membantu mangsa menuntut pampasan daripada PERKESO serta majikan mempunyai insurans swasta bagi pekerja.

“Dia turut berjanji bahawa dia akan memastikan siasatan penuh punca tragedi, tidak akan menyorok sebarang maklumat atau melindungi sesiapa serta memastikan penambahbaikan baik prosedur operasi standard (SOP) keselamatan dilaksanakan secepat mungkin agar tragedi seumpama ini tidak berulang,” katanya.

Pada masa sama, Najib berkata, Tajuddin berjanji akan meletakkan jawatan sebaik Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO mengarahkan semua ahli parti itu untuk berbuat demikian pada masa sesuai, seperti keputusan dilakukan ketika Persidangan Agung UMNO (PAU), beberapa bulan lepas.

“Saya berterima kasih pada Tajuddin yang merupakan sahabat lama saya sebab terbuka hati dengan nasihat dan teguran saya,” katanya.

Sidang media Tajuddin berhubung insiden dua LRT bertembung berhampiran Stesen Kampung Baru, malam kelmarin dan mengakibatkan 213 penumpang cedera, menerima kritikan teruk kerana cara beliau mengendalikannya disifatkan tidak profesional, termasuk bersikap sarkastik, bergurau serta menjawab secara kasar kepada. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.