Lancar segera misi bantuan kemanusiaan ke Gaza – MAPIM

74

26 MEI: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) menggesa kerajaan agar segera melancarkan misi bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid berpendapat pihak Malaysia perlu segera berada di Gaza dalam keadaan gencatan senjata sedang berkuat kuasa dan pintu Rafah sudah dibuka.

“Keperluan membina semula Gaza adalah sangat mendesak terutama untuk membantu lebih 75,000 warga Gaza yang hilang tempat tinggal.

MOHD AZMI

“Sementara Gaza masih terdedah kepada kemungkinan serangan Zionis Israel, Malaysia perlu bertindak pantas,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ketika ini, pihak MAPIN telah menulis surat kepada Perdana Menteri, Menteri Luar Negeri dan Menteri Pertahanan untuk memberi kemudahan dan fasilitasi misi yang diatur pihaknya, namun belum mendapat maklum balas.

Mohd Azmi menambah, usaha bantuan dari Malaysia perlu ada penyelarasan, dan kerjasama dengan pihak berkuasa serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lokal di Gaza, supaya dapat membina semula dan menyantuni keperluan mangsa lebih mapan dalam jangka masa panjang.

Justeru, MAPIM yang sedang merancang untuk berangkat ke Gaza dalam masa terdekat mengundang mana-mana NGO yang boleh bersama dalam misi tersebut.

“Sepanjang pengalaman kami membantu pembinaan Gaza bersama beberapa NGO dalam dan luar negara sejak 2010,  kami berpendapat setiap misi perlu diatur secara berkoordinasi dan mendapat kerjasama dengan pihak berkuasa Gaza.

“Kami menerima maklumat bahawa banyak NGO dan agensi kemanusiaan dari banyak negara telah mulai masuk ke Gaza.

“Jika kami mendapat kerjasama dari kerajaan Malaysia kami ingin mencadangkan agar misi ini dapat mengguna kemudahan Tentera Udara Diraja Malaysia yang memungkinkan barangan bantuan dibawa ke Gaza melalui pintu Rafah di Mesir,” katanya yang sudah berhubung dengan pihak berkuasa di Gaza, iaitu Dr Muhammad Awad, Ketua Komiti Kerajaan Gaza, untuk memaklumkan cadangan misi.

Menurutnya, Ketua Pengarah Kementerian Luar di Gaza, Mahmoud EI-Madhoun telah menyatakan kesediaan menerima kedatangan delegasi Malaysia.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.