Kadar Rt meningkat ke paras 1.21 berbanding 0.8 April lalu

16

26 MEI : Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengesahkan kadar kebolehjangkitan (Rt) negara sekarang dilaporkan meningkat ke paras 1.21 berbanding 0.8 yang direkodkan pada pertengahan April lalu.

Ismail Sabri berkata ini berikutan negara sedang berdepan gelombang ketiga dan keadaan terbabit amat membimbangkan.

Beliau berkata, sehingga semalam, Malaysia mencatatkan satu lagi bilangan jangkitan baharu tertinggi melebihi 7,000 kes.

Katanya, kemunculan varian baharu dan lebih agresif, terutama Variants of Concerns (VOC) di negara ini juga adalah perkembangan merisaukan.

“Dari segi bilangan kluster, setakat 20 Mei lalu, Kementerian Kesihatan (KKM) merekodkan 1,966 keseluruhan kluster sejak pandemik ini melanda negara.

“Daripada jumlah itu, terdapat 528 kluster aktif, manakala 1,438 lagi kluster diisytiharkan tamat.

“Kluster rentas negeri terus merekodkan peningkatan dengan sebanyak 19 daripada 50 kluster dilaporkan akibat rentas negeri membabitkan 6,291 kes, sepanjang April hingga bulan ini, “katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, Ismail Sabri mengesahkan
seramai 628 individu ditahan polis atas kesalahan ingkar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara, semalam.

Beliau berkata daripada jumlah itu, seramai 609 individu dikompaun manakala 19 lagi direman.

“Antara kesalahan direkodkan ialah
tidak memakai pelitup muka (162),
gagal merekod butiran diri/daftar masuk premis (158) dan tidak patuh arahan kawalan pergerakan (80)

“Selain itu 61 individu lain ditahan kerana cuba rentas negeri/daerah tanpa kebenaran, tiada penjarakan fizikal (47) dan lain-lain (120),” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.