Bersatu hati perangi COVID-19 – Halimah

46

26 MEI: Masyarakat pelbagai kaum perlu bersatu padu untuk memerangi dan memutuskan rantaian penularan wabak COVID-19 yang semakin meningkat di Malaysia, kebelakangan ini.

Menteri Perpaduan, Datuk Seri Halimah Mohamed Sadique berkata pengamalan pembudayaan dan nilai murni dalam kehidupan masyarakat, hari ini sewajarnya diperkukuhkan lagi ketika negara dilanda pandemik COVID-19.

Halimah berkata perpaduan antara masyarakat dapat dilihat ketika penganut agama lain dapat menyambut perayaan masing-masing dalam aman dan harmoni.

HALIMAH

“Bagi penganut agama Buddha, Hari Wesak adalah sambutan yang amat penting dan bermakna.

“Perayaan ini disambut dengan aman dan harmoni, selaras dengan amalan kebebasan beragama yang menjadi lambang perpaduan negara.

“Ia sewajarnya diperkukuhkan ketika negara sedang berhadapan dengan COVID-19, justeru marilah kita bersama-sama bersatu hati memerangi virus ini tanpa garis pemisah,” katanya dalam kenyataan sempena sambutan Hari Wesak di sini, hari ini.

Dalam pada itu Halimah juga meminta masyarakat memanfaatkan peluang dan kesempatan untuk menjiwai erti perpaduan sebenar.

Beliau turut berharap rakyat di negara ini tidak leka dan alpa untuk terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan supaya negara pulih daripada COVID-19.

Selain itu, Halimah dan warga kementeriannya mengucapkan Selamat Hari Wesak kepada penganut agama Buddha di negara ini.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.