NGO kenal pasti punca penduduk Kelantan gagal ambil vaksin

24

25 MEI: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) menggerakkan beberapa badan bukan kerajaan (NGO) bagi mengenal pasti punca lebih 10,000 penduduk Kelantan gagal menghadiri janji temu suntikan vaksin COVID-19.

Menteri KPWKM, Datuk Seri Rina Mohd Harun, berkata kerjasama dengan NGO di bawah kementerian berkenaan, Majlis Pusat Kebajikan Semalaysia dan Persatuan Usia Emas itu juga adalah bagi memastikan faktor sebenar kebanyakan individu berusia 60 tahun ke atas itu, tidak mengambil vaksin terbabit.

“Pihak kita akan bantu untuk mengenal pasti sama ada mereka menolak untuk menerima vaksin atau disebabkan faktor lain.

“Di peringkat kementerian juga ada sukarelawan yang digerakkan supaya dapat menyampaikan maklumat benar, tepat dan sahih berkaitan vaksin ini kepada rakyat.

RINA

‘Pada masa sama, peranan masyarakat, ketua kampung serta mereka berpengaruh diharap dapat melipatgandakan usaha menyebarkan maklumat mengenai perlunya vaksinasi,” katanya pada satu program, hari ini.

Semalam, Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan memaklumkan hampir 10,000 penduduk di Kelantan, terutama golongan berusia 60 tahun ke atas dikesan gagal menghadirkan diri bagi menerima suntikan vaksin COVID-19, sehingga kelmarin.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan, Datuk Dr Zaini Hussin, berkata antara puncanya yang dikenal pasti adalah masalah kesihatan dan menunda tarikh suntikan, malah ada individu terbabit mengatakan mereka tidak boleh hadir kerana mempunyai masalah peribadi, manakala sebahagiannya tidak memberi alasan kepada Pusat Pemberian Vaksin (PPV).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.