Nahas LRT : 61 mangsa dibenar keluar, 3 masih kritikal

45

25 MEI : Tiga penumpang yang terbabit dalam pertembungan dua tren Transit Aliran Ringan (LRT) di Laluan Kelana Jaya berdekatan Stesen LRT KLCC, malam tadi mengalami pendarahan otak dan kini ditempatkan di Unit Rawatan Rapi Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Pengarah HKL, Datuk Dr Heric Corray, berkata pihaknya melakukan pembedahan terhadap pesakit berkenaan dan mereka dilaporkan stabil, manakala seorang lagi penumpang perlu menjalani rawatan resusitasi serebrum.

“Tiga lagi penumpang dirawat di wad biasa kerana patah tulang, kecederaan di dada dan di hati,” katanya pada sidang media khas di HKL, hari ini.

Dalam pada itu, Dr Heric memaklumkan, pihaknya mula menerima 67 penumpang yang cedera akibat kemalangan itu pada 9.30 malam tadi dan seramai 61 penumpang dibenarkan pulang.

Daripada jumlah itu, katanya, 61 penumpang adalah warga tempatan dan lima warga asing manakala seorang tidak dapat dipastikan kewarganegaraannya.

Dr Heric berkata, seramai 300 petugas HKL terbabit dalam kerja merawat mangsa kemalangan itu sejak semalam dan semuanya mengenakan Pakaian Perlindungan Diri (PPE) yang sepatutnya.

“Kami juga menjalankan ujian COVID-19 terhadap semua penumpang yang menerima rawatan,” katanya.

Semalam, seramai 47 penumpang dilaporkan cedera parah manakala 166 mengalami kecederaan ringan apabila sebuah tren yang membawa penumpang dan sebuah tren rosak yang sedang dipandu uji bertembung kira-kira jam 8.45 malam.

Berikutan itu, Kementerian Pengangkutan menubuhkan pasukan panel penyiasat khas untuk menyiasat punca kejadian itu.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah ketika dihubungi mengesahkan ujian air kencing ke atas pemandu tren yang terlibat dalam kemalangan LRT itu didapati negatif dadah.

“Kita telah lakukan ujian air urin ke atas pemandu tren pandu uji rosak di trek LRT yang berlaku insiden pertembungan itu. Hasil ujian urin menunjukkan keputusan nagatif dadah. 

“APAD sedang menjalankan siasatan mereka mengenai insiden bagi mengenalpasti puncanya menerusi pasukan khas yang ditubuhkan semalam,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.